Vijest

Uhapšen Sabahudin Kajdić zbog zločina u Prijedoru

2. Decembra 2019.15:14
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Sabahudina Kajdića zvanog Saša, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenog za odvođenje i ubistvo civila bošnjačke nacionalnosti tokom jula 1992. godine.

This post is also available in: English

Osumnjičeni se tereti da je, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS-a, počinio progon civilnog stanovništva i krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

“On se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, u julu 1992. godine u mjestu Gornja Puharska (općina Prijedor) sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubistvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan njive”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Kako je navedeno, Kajdić se tereti za zločin protiv čovječnosti te mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema saopćenju, osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English