Članak

Svjedoci govorili o ličnosti optuženog Gavrila Stevića

21. Januara 2020.16:05
Dva svjedoka Odbrane Gavrila Stevića, optuženog za odlazak na ukrajinsko ratište, kazali su danas da ne znaju da li je optuženi boravio u ratnoj regiji i govorili su o njemu kao o pjesniku i “religioznom mistiku” koji je u Rusiju otišao da spriječi sukobe.

Tomislav Miladinović iz Beograda rekao je kako optuženog poznaje od 2006. godine i da je ponosan na prijateljstvo s njim.

“Gavrilo Stević je bio i ostao religiozni mistik. Fascinirao nas je rasuđivanjem i smirenošću”, kazao je svjedok i dodao kako je Stevićeva “inspiracija uvijek bilo Sarajevo”.

Odgovarajući na pitanja Stevićevog advokata Veljka Ćivše o osobinama optuženog, svjedok je rekao kako je Stević “trpio nepravdu prvih srpskih nacionalista” kada je iznosio stavove o početku rata u Hrvatskoj.

Svjedok, koji je kazao da mu je baka iz Ukrajine, naveo je da je u Beogradu pričao sa Stevićem o organizovanju performansa i predstavama kako bi se skrenula pažnja na sukobe u ukrajinskoj regiji Donjeck. On je rekao da je u Ukrajinu putovao često, ali da je krajem 2013. godine postalo jasno da serija predstava u Beogradu neće pomoći situaciji u Donjecku.

“Shvatio sam da je stvar izgubljena za Donjeck. Gavrilo je insistirao, predlagao je da se ide u Rusiju da se pomogne”, kazao je Miladinović i dodao kako je Stević 2014. godine otišao u Rusiju.

Svjedok je rekao kako je Stevića ponovo sreo u jesen iste godine i da mu je pričao koje od književnika je sreo u Rusiji.

“On je imao namjeru da ono što nismo proveli u Beogradu, provede u Rusiji”, kazao je svjedok i objasnio da mu je optuženi pričao gdje je bio.

Na pitanje tužiteljice Suade Pašić da li je svjedok i sam bio sa optuženim u Rusiji, on je odgovorio da nije, kao i da ne zna da li je Stević boravio u Ukrajini.

“Ne, nije mi rekao, niti sam ga pitao”, kazao je svjedok.

Državno tužilaštvo tereti Stevića da je 2014. godine, preko Beograda i Moskve, otišao u ukrajinsku regiju Lugansk, gdje se pridružio jedinici “Jovan Šević”. Prema navodima iz optužnice, Stević je zadužio oružje i uniformu te do kraja septembra 2014. obavljao različite vojne aktivnosti, poput patroliranja na punktovima.

Drugi svjedok Odbrane Goran Petković, izdavač iz Banjaluke, rekao je da optuženog poznaje od 1991. godine i da je on u društvu “bio poznat kao Gavrilo pjesnik”.

Za optuženog je kazao da voli sve religije i posebno islamsku kulturu i književnost.

“Vjernik je, ali ne vjerski fanatik”, rekao je svjedok i dodao kako Stević često putuje i obilazi manastire i da je u Rusiji također obilazio manastire.

“Njega je bolio taj sukob u Donjecku, i pošto voli Moskvu, on je išao na svoj donkihotovski put”, kazao je svjedok i dodao da mu je Stević pričao o književnicima i izdavačima u Moskvi.

Na pitanje tužiteljice da li je optuženi pričao o odlasku u Ukrajinu, svjedok je rekao da se “ne sjeća da je govorio da je bio u Ukrajini”, ali i da nije putovao s njim.

Advokat optuženog je tokom suđenja zatražio uvođenje novih dokaza – naredbu o provođenju istrage protiv svjedoka Slavenka Kuzmanovića, kao i izvod iz kaznene evidencije za ovog svjedoka, što je zahtijevao da pribavi sud, te saslušanje svjedoka iz Foče Igora Krunića.

Suđenje se nastavlja 28. januara.

Semir Mujkić