Članak

Potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića i ostalih

17. Januara 2020.15:51
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića i još tri osobe koje se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojima je pričinjena šteta od preko 240.000 konvertibilnih maraka (KM).

“Tužilaštvo BiH je 17. januara 2020. zaprimilo potvrđenu optužnicu i obavijest od Suda BiH”, navodi se u saopćenju ove institucije, prema kojem je optužnica “potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene”.

Osim Dragana Mektića, koji je optužen u svojstvu ministra sigurnosti, ista optužnica tereti Igora Golijanina u svojstvu šefa njegovog kabineta, Samira Agića kao pomoćnika ministra i Edina Garapliju kao odgovornu osobu i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

“Navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlaštenja najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansiran od strane Delegacije Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454 eura”, saopćeno je ranije iz Državnog tužilaštva, kao i da je  ukupna pričinjena šteta 244.764 KM.

Istraga u ovom predmetu, kako je ranije navedeno u Tužilaštvu BiH, provedena je nakon prijave Federalne uprave policije (FUP).

 

Haris Rovčanin