Članak

Iduće sedmice počinje suđenje za zločine u Vogošći i Ilijašu

17. Januara 2020.15:58
U Sudu BiH naredne sedmice je planiran početak suđenja Miladinu Trifunoviću, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti nad civilnim stanovništvom Vogošće i Ilijaša.

Prema navodima optužnice, Trifunović je kao komandant Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) od jula do decembra 1992. planirao, naređivao, podstrekavao i pomagao široki i sistematični napad protiv stanovništva općina Vogošća i Ilijaš.

Trifunović je, kako su ranije naveli u Tužilaštvu, u više navrata davao saglasnost svojim podređenim i lično izdavao naredbu za korištenje zatvorenih civila iz “Planjine kuće” za dovođenje na prve borbene linije, gdje su korišteni za živi štit, što je rezultiralo ubistvima najmanje 22 osobe, ranjavanjem i teškim fizičkim povredama 18 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatvorenih osoba.

Naredne sedmice je planirano da Odbrane Borisa Bošnjaka i Miloša Mavraka, kojima se skupa s Miodragom Grubačićem i Ilijom Đajićem sudi za zločine počinjene 1992. u Bileći, iznesu završne riječi.

Oni se terete za učešće u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moše Pijade” u Bileći, kao i za to što su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike. Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije VRS-a i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica bili su stražari, također pripadnici VRS-a.

Iduće sedmice je planiran nastavak suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, Goraždu, Mostaru, Brčkom, Srebrenici, Bileći, Zavidovićima, Sarajevu, Foči, Milićima, Lukavcu, Vlasenici i Vitezu.

Haris Rovčanin