Vijesti


Potvrđena optužnica protiv Milana Lukića 10. Januara 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu za zločine počinjene u Štrpcima (općina Rudo) koja je podignuta protiv Milana Lukića, osuđenog pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih na području Višegrada, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) od izvora iz Tužilaštva BiH.
Suđenje Goranu Salihoviću počinje u “skorije vrijeme” 10. Januara 2020. Članak Početak suđenja bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva Goranu Salihoviću, koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, trebao bi biti zakazan “u skorije vrijeme”, potvrdili su u Kantonalnom sudu Sarajevo.
Sud vratio Tužilaštvu BiH na doradu četiri optužnice za ratne zločine podignute u 2019. 10. Januara 2020. Članak Od 17 optužnica za ratne zločine koje je Državno tužilaštvo podiglo do 29. decembra prošle godine, četiri su vraćene na uređenje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Suda BiH.
Naredne sedmice početak suđenja za zločine na Palama 10. Januara 2020. Članak U Državnom sudu sljedeće sedmice planiran je početak suđenja Malku Koromanu, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama.
Zoran Ilić tuži BiH nakon oslobađajuće presude za silovanje maloljetnice u Rogatici 9. Januara 2020. Članak Zoran Ilić, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za silovanje maloljetne ženske osobe na području Rogatice, tužio je BiH za naknadu štete u iznosu od 21.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog boravka u pritvoru i izrečenih mjera zabrane, koje su imale posljedice na njegovo psihičko stanje, kako je utvrdio vještak.
Mići Jurišiću potvrđeno 11 godina zatvora za zločine u Prijedoru 9. Januara 2020. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom je Mićo Jurišić osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti 1992. na području Prijedora. Iz Suda Bosne i Hercegovine su saopćili da je Apelaciono vijeće kao neosnovane odbilo žalbe Tužilaštva i Odbrane na prvostepenu presudu iz aprila 2019. godine. Mićo Jurišić, bivši pripadnik rezervnog sastava […]
Formiran predmet zbog zastrašivanja povratnika i izazivanja nacionalne mržnje u Višegradu i Srebrenici 8. Januara 2020. Članak Nakon obilježavanja vjerskog praznika vožnjom i puštanjem pjesama kroz Potočare, Bratunac i Višegrad u ponedjeljak, na Badnje veče, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet zbog zastrašivanja povratnika, poticanja i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje te netrpeljivosti.
Vojni sudski spisi predati na trajno čuvanje Historijskom arhivu Sarajevo 8. Januara 2020. Članak Predmeti Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz perioda 1992.–1995. godine predati su Historijskom arhivu Sarajevo na trajno čuvanje, a moći će se pretraživati uz odobrenje Kantonalnog suda. “Kantonalni sud u Sarajevu izvršio je predaju posebne arhivske građe Okružnog vojnog suda u Sarajevu nadležnom Historijskom arhivu na trajno čuvanje. Kantonalni sud u Sarajevu je ovu građu […]
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Bosanskoj Krupi 8. Januara 2020. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić oslobođeni optužbi za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika, kao i za neopravdano odgađanje povratka zarobljenika u Bosanskoj Krupi, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokat Zlatan Nanić.
Zatražene istrage protiv “kolona mržnje”, stare istrage još otvorene 7. Januara 2020. Članak Pasivnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosno činjenica da istraga protiv Ravnogorskog četničkog pokreta po krivičnoj prijavi Vlade Kantona Sarajevo iz marta 2019. godine još uvijek traje, dovodi do incidenata poput jučerašnjeg, koji uznemiruju povratnike, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ministrica pravde Kantona Sarajevo Lejla Salihagić-Brčić.