Članak

Zukić i ostali: Tužilaštvo uložilo telefonske listinge optuženih

20. Januara 2020.13:42
Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je uložilo listinge komunikacija optuženih.

Tužiteljica Nermina Kulenović je uložila listinge “BH Telecoma” koji su spremljeni na CD-ove zbog obimnosti, te isprintane listinge sa označenim bitnim komunikacijama.

Kako je istakla, dokazi pokazuju kako Safet Bibić nije imao komunikaciju sa Esedom Džananovićem, a kako je komunikacija između Amira Zukića i Bibića evidentna.

Također, prikazano je da su “ostvarivani pozivi sa Omerom Škaljom između Džananovića i njega”, ali i kako je Džananović ostvarivao komunikaciju sa Ibrom Berilom.

Odbrana optuženih uložila je prigovore relevantnosti, autentičnosti i zakonitosti.

Branilac Sanin Bandović uložio je prigovor autentičnosti rekavši kako nije jasno da li je bilo ko od optuženih saopćavao neku informaciju, dok je branilac Nermin Mulalić kazao kako postoje tri stavke zbog kojih prigovara, i to: prigovor zakonitosti, relevantnosti i činjenice da komunikacija “nema dokazne vrijednosti – ostvarena komunikacija je mogla biti i čestitka”.

“Vi sada imate pet CD-ova sa isprintanim dokazima i označenim relevantnim komunikacijama. Kakvu svrhu može imati razgovor od 2015. koji je uložen kada imamo tačan okvir optužnice. Došli smo u situaciju da imamo more dokaza koji se odnose na period koji nema veze sa optužnicom”, rekao je Mulalić.

Optužnica za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima tereti Amira Zukića, Asima Sarajlića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića i Eseda Džananovića.

Prije ulaganja listinga ostvarenih komunikacija optuženih, Tužilaštvo je uložilo diplome prethodno saslušanih Edine Hajrulahović i Merime Škrgić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, budući da je Odbrana prethodno iznijela prigovor autentičnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar.

Nermina Kuloglija-Zolj