Vijesti


Poziv bivšeg vojnika UN-a da se iz Hrvatske izruče optuženi za ratne zločine 17. Januara 2020. Članak Patrick Hector Gullan, bivši pripadnik britanskih mirovnih snaga koji je odmah po završetku rata boravio u Stocu, poslao je otvoreno pismo Evropskoj komisiji i Vijeću Evropske unije u kojem je zatražio da urgiraju kod novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da pokrenu pitanje neizručivanja optuženih za ratne zločine iz ove zemlje.
Zatraženo produženje pritvora još dvojici povratnika iz Sirije 16. Januara 2020. Članak Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Armenu Dželki i Emiru Ališiću, osumnjičenima za ratovanje u Siriji, produži pritvor za dva mjeseca, dok su Odbrane predložile određivanje mjera zabrane.
Zatraženo produženje pritvora za “posljednje ratnike ISIL-a” 16. Januara 2020. Članak Na ročištu za prijedlog produženja mjera pritvora za Muharema Dunića i Senada Kasupovića, osumnjičene za ratovanje u Siriji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo dodatna dva mjeseca pritvora, dok su Odbrane predložile kućni pritvor.
Human Rights Watch: Usporena dinamika procesuiranja ratnih zločina 15. Januara 2020. Članak Neusvajanje revidirane Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koja čeka na odobrenje Vijeća ministara BiH od februara 2018. godine, usporava dinamiku procesuiranja ovih predmeta, navedeno je u svjetskom izvještaju o stanju ljudskih prava u našoj zemlji koji je objavio Human Rights Watch (HRW). Strategija bi, kako se navodi u izvještaju, trebala donijeti poboljšanje postupka […]
Zatraženo produženje pritvora za povratnika iz Sirije Jasmina Keserovića 15. Januara 2020. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora naredna dva mjeseca za Jasmina Keserovića, jednog od sedmorice osumnjičenih za učešće na sirijskom ratištu koji su 19. decembra avionom prebačeni u Bosnu i Hercegovinu, a zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke, mogućeg ponavljanja djela i jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju deset ili više godina.
Preminuo optuženi za zločine u Stocu Josip Krešić 15. Januara 2020. Članak Josip Krešić, optužen za ratni zločin počinjen na području Stoca, preminuo je prije nekoliko dana, potvrdio je njegov branilac za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Mihajlović: Dokazi iz jednog nađeni u drugom spisu 14. Januara 2020. Članak Među materijalnim dokazima koje je Državno tužilaštvo uložilo na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, nalazi se dokumentacija koja je pripadala jednom a nađena je u drugom spisu.
Loše zdravlje odgađa višegodišnja suđenja za ratne zločine 14. Januara 2020. Članak Pred Sudom Bosne i Hercegovine niz predmeta za ratne zločine se već nekoliko mjeseci ne održava planiranom dinamikom a ročišta se često odlažu zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženih ili svjedoka, pojašnjeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove institucije.
Srbija sudi bivšem vojniku VRS-a za silovanje u Kalinoviku 13. Januara 2020. Članak Suđenje Daliboru Krstoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za silovanje Bošnjakinje u Kalinoviku u augustu 1992. godine, počelo je u ponedjeljak, 13. januara, pred Višim sudom u Beogradu. Prema optužnici, koju je tužiteljica Ljubica Veselinović pročitala u sudnici, u augustu 1992. Dalibor Krstović je došao u Osnovnu školu “Miladin Radojević” u […]
Povratnica iz Sirije na Kosovu osuđena za pridruživanje ISIL-u 10. Januara 2020. Članak Povratnica iz sirijskog kampa Qendresa Sfishta dobila je u četvrtak uslovnu kaznu u Prištini nakon što se izjasnila krivom po optužbama za pridruživanje terorističkoj organizaciji ISIL.