Vijesti


Mehanizam nastavlja s radom uprkos izazovima zbog pandemije koronavirusa 27. Marta 2020. Članak Iako se suočava sa izazovima usljed pandemije koronavirusa, Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) nastavlja provoditi pravosudne aktivnosti trudeći se da smanji odlaganja, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Udruženje advokata traži prijevremeno ili privremeno puštanje na slobodu haških pritvorenika 27. Marta 2020. Članak Udruženje advokata koji zastupaju pred međunarodnim sudovima traži od predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da se odobri prijevremeno ili privremeno puštanje na slobodu pritvorenih zbog pandemije COVID-19. Kako navode u svom saopćenju, predsjednik MMKS-a ima ovlasti da odobri puštanje pritvorenika koji izdržavaju kazne Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog suda za Ruandu.
Produžen pritvor optuženima za ratovanje u Siriji 27. Marta 2020. Članak Državni sud produžio je pritvor Senadu Kasupoviću i Jasminu Keseroviću, optuženima za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.
Domovima zdravlja u Livanjskom kantonu nedostaje medicinska oprema 26. Marta 2020. Članak Domovima zdravlja u Drvaru i Glamoču nedostaje osnovna medicinska oprema kako bi se uposlenici i pacijenti zaštitili od koronavirusa.
Kreirana informativna stranica za migrante u BiH o koronavirusu 26. Marta 2020. Članak Na Facebooku je kreirana informativna stranica za migrante koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine a koja sadržava informacije o prevenciji i zaštiti od koronavirusa, održavanju higijene, te kome i kako se obratiti za ljekarsku pomoć. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala da migranti koji se trenutno nalaze u Tuzli odlukom […]
MUP RS-a izdao sedam prekršajnih naloga zbog širenja panike 26. Marta 2020. Članak Jedna od osoba protiv kojih je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izdalo prekršajni nalog zbog kršenja Odluke o zabrani izazivanja panike i širenja nereda za vrijeme vanredne situacije u ovom entitetu uzrokovane koronavirusom, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da njena izjava u medijima nije bila izrečena da izazove paniku, već da upozori na trenutno stanje u zdravstvenom sistemu.
VSTV: Postupanje u predmetima protiv zdravlja stanovništva prioritet za pravosuđe 26. Marta 2020. Članak Postupanje u krivičnim predmetima za djela protiv zdravlja stanovništva za vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih virusom Covid-19 apsolutni je prioritet svih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, navodi se u zaključku usvojenom tokom današnje telefonske sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Fond za humanitarno pravo: “Zanemariv” rad Srbije u predmetima ratnih zločina 25. Marta 2020. Članak Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je tokom 2019. godine samo tri optužnice od kojih su se dvije odnosile na predmete ustupljene iz Bosne i Hercegovine, navodi se u novom izvještaju Fonda za humanitarno pravo.
Operativni centri policije u Federaciji i Brčkom zatrpani pitanjima u vezi s koronavirusom 25. Marta 2020. Članak Zbog situacije izazvane koronavirusom, operativni centri policije imaju veliki broj poziva koji se odnose na pitanja koja nisu iz nadležnosti policije, rečeno je iz policijskih struktura Federacije i Brčko distrikta za Balkansku instraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
U Sudu BiH samo osoblje neophodno za operativnost rada 25. Marta 2020. Članak Državni sud će, zbog stanja nesreće uzrokovane koronavirusom (COVID-19), u budućem periodu funkcionisati tako što će u ovoj instituciji biti prisutno sudsko osoblje koje je neophodno za operativnost rada, saopšteno je iz Suda BiH.