Članak

Domovima zdravlja u Livanjskom kantonu nedostaje medicinska oprema

26. Marta 2020.17:00
Domovima zdravlja u Drvaru i Glamoču nedostaje osnovna medicinska oprema kako bi se uposlenici i pacijenti zaštitili od koronavirusa.

Iz ovih zdravstvenih ustanova navode da dosadašnji apeli svim nivoima vlasti nisu dali rezultata i da jedinu pomoć daju pojedini građani.

Dežurni ljekar u drvarskom Domu zdravlja Marko Divjak rekao je da se male sredine zapostavljaju i da ovoj ustanovi uvijek treba medicinske opreme, od maski, rukavica do zaštitnih odijela.

U Domu zdravlja u Drvaru, prema njegovim riječima, nema respiratora i testova za koronavirus, te pretpostavlja da se oni nalaze samo u bolnici u Livnu.

“Apele ili ne čuju gornji nivoi vlasti ili se raspodjela ne uradi kako treba. Na koja god vrata da se obratimo za pomoć, stiče se utisak da svi svoje čuvaju ili nemaju dati. Sve je prepušteno  uglavnom tome da se čovjek nekako snalazi kako umije, pa zovemo doktore u Livnu, konsultujemo se s njima. Razumijemo da svuda vlada nestašica”, kazao je Divjak za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Slična situacija je u Ambulanti u Bosanskom Grahovu, koja pripada Domu zdravlja Drvar.

“Problem je što se radi o starom stanovništvu, a njima je zaštita najpotrebnija”, naveo je Divjak, te dodao da je u Drvaru nedavno pokrenuta proizvodnja zaštitnih maski i da građani, koliko mogu, pomažu nekim manjim donacijama.

Doktor Antonio Pavić, direktor Doma zdravlja Glamoč, rekao je da je pomoć neophodna i ovoj ustanovi, da opreme nedostaje, kao i da su aplicirali na više adresa i da jedinu pomoć dobijaju od pojedinih građana, koji su im dostavili vizire.

Maske su, prema njegovim riječima, nedavno dobili, ali manje količine nego su poručili. Pavić kaže da žene u Glamoču prave maske.

“Radimo kako radimo. Pacijenti mogu telefonski ovjeriti knjižicu i naručiti terapiju. Jedan je ulaz u Dom zdravlja za pacijente koji nemaju respiratorne probleme, a oni s tim poteškoćama ulaze na drugi. Nismo do sada imali pozitivnih na virus”, kazao je Pavić.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona Dijana Mamić je na današnjoj konferenciji za medije rekla kako zdravstveni sektor u zadnjih mjesec dana najviše muči nedostatak opreme i briseva.

“Teško je doći do opreme, do briseva, trudimo se na sve strane, tražimo, imamo još neki relativno mali broj, za testiranje par osoba, i to je sve. Bojim se da ćemo biti u velikom problemu ako uskoro ne dobijemo jednu interventnu količinu”, istakla je Mamić.

Prema njenim riječima, na razne adrese Zavod je uputio dopise i to rade zadnjih 20-ak dana, tražeći osiguranje dovoljno opreme i briseva, ali da još nema odgovora.

“Sa federalnog nivoa smo do sada dobili malu količinu opreme, koja može stati u jednu kartonsku kutiju, koja je zanemariva”, kazala je Mamić.

Željko Marijan, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, na konferenciji je rekao da ovaj organ ne raspolaže ničim od zaštitnih sredstava neophodnih da bi se zaštitilo stanovništvo koje je “prepušteno samo sebi”. On je kazao i da je teška situacija u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Glamoču.

Na konferenciji je također rečeno da je na području Livanjskog kantona testirano 11 osoba, da su za njih osam rezultati negativni, dok se iz Mostara čekaju tri nalaza. U samoizolaciji se nalazi 570 osoba koje su bile u kontaktu s rizičnim osobama ili dolaze iz sredina gdje je povećan broj slučajeva oboljelih.

________________________________________________________________________________________________________

Ovaj tekst nastao je uz pomoć dojava građana u sklopu kampanje BIRN-a BiH, koja ima za cilj da prati zloupotrebe, nezakonitosti i kršenje ljudskih prava tokom pandemije virusa.

Vaša pomoć da zabilježimo nepravilnosti tokom pandemije virusa Covid-19 nam je važna kako bismo bolje izvještavali o njima. Na društvenim mrežama koristite #BIRNDetektor da nam javite nepravilnosti ili pišite na [email protected].

 

Haris Rovčanin