Članak

Operativni centri policije u Federaciji i Brčkom zatrpani pitanjima u vezi s koronavirusom

25. Marta 2020.17:17
Zbog situacije izazvane koronavirusom, operativni centri policije imaju veliki broj poziva koji se odnose na pitanja koja nisu iz nadležnosti policije, rečeno je iz policijskih struktura Federacije i Brčko distrikta za Balkansku instraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), kaže da je ova institucija, zbog velikog broja poziva upućenih Operativnom centru, na svojoj stranici objavila saopćenje s kontaktima telefona lokalnih policijskih uprava.

“Sugerisali smo građanima da mogu kontaktirati područne stanice odnosno stanice kako bi na određeni način rasteretili Operativni centar MUP-a KS-a jer njegova prevashodna uloga jeste javljanje na neke neodložne i hitne pozive koji su iz nadležnosti policije”, kaže Hadžiabdić.

On pojašnjava da su od policije građani tražili pojašnjenja koja se odnose na naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, procedure epidemiološke prirode i slično.

“Radi se jednostavno o određenim događajima, odnosno pitanjima koja nisu iz primarnog rada policije i policijskih službenika, i iz tog razloga smo apelovali da građani pokušaju pitanja koja žele postaviti nadležnim organima zaista i uputiti tim nadležnim organima, a ne policiji. U svakom slučaju, mi odgovaramo na sve pozive, upućujemo građane onoliko koliko je to moguće na druge adrese kad su u pitanju nadležnosti drugih organa, ali je sva ova situacija doprinijela tome da i ti drugi organi budu vjerovatno zatrpani određenim brojem poziva pa se onda građani odlučuju pozivati policiju”, kaže Hadžiabdić.

Iz Federalne uprave policije (FUP) odgovoreno je na BIRN-ov zahtjev da odjeljenje operativnog dežurstva FUP-a evidentira povećan broj poziva građana ovoj upravi policije, zbog novonastale epidemiološke situacije, a ti građani se odmah usmjeravaju na nadležne institucije, poput domova zdravlja, Federalnog štaba civilne zaštite i drugih.

Fahrudin Solak, direktor Federalnog štaba civilne zaštite, kaže da su svi telefoni u funkciji i da se 24 sata odgovara na pozive i mailove građana.

“Mi smo jedini centar koji se javlja 24 sata. Ima puno posla, puno upita, ali posao nije stao”, kaže Solak.

Zlatan Perišić, glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravstva, kaže da su zdravstvene institucije dobile preporuke Štaba civilne zaštite, te da epidemiološki telefoni imaju na stotine poziva.

Pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez je na jučerašnjoj konferenciji za novinare skrenuo pažnju da raste broj pritužbi građana da ne dobijaju informacije od nadležnih na telefonske pozive.

“Moraju se povećati kontrole dežurnih telefona u domovima zdravlja jer zdravstveni radnici moraju biti na raspolaganju. Važno je da se na svaki poziv odgovori”, kaže Čerkez.

Dževida Hukičević, glasnogovornica Policije Brčko distrikta, kaže da se najveći broj prijava policiji odnosi na prijave u vezi s koronavirusom, ali ima i onih koje se tiču povećanja cijena proizvoda i radnog vremena.

Iz MUP-a Republike Srpske kazali su da nemaju pitanja građana koja nisu iz nadležnosti policije, te da su građani informisani. Iz ove institucije naveli su da je zbog mjera zbog pandemije došlo do smanjenja krivičnih djela.

Albina Sorguč