Članak

U Sudu BiH samo osoblje neophodno za operativnost rada

25. Marta 2020.16:10
Državni sud će, zbog stanja nesreće uzrokovane koronavirusom (COVID-19), u budućem periodu funkcionisati tako što će u ovoj instituciji biti prisutno sudsko osoblje koje je neophodno za operativnost rada, saopšteno je iz Suda BiH.

U saopštenju je navedeno da se preostali personal sa utvrđenim radnim zadacima raspoređuje na rad od kuće, te će po potrebi dolaziti na Sud, shodno poslovnim obavezama.

Krizni štab na čelu sa predsjednikom Suda, kako stoji u saopštenju, je od 16.marta 2020. svakodnevno zasjedao i donosio odgovarajuće naredbe, ovisno o promjeni epidemiološke situacije i shodno odgovarajućim odlukama nadležnih tijela, radi neophodnosti održavanja zakonitog rada Suda BiH, ali i zaštite zdravlja sudija, stručnog sudskog i drugog osoblja.

“Od 16. marta 2020. godine održana su samo hitna pritvorska i ročišta čije bi neodržavanje prouzrokovalo neotklonjivu štetu po postupak i procesna prava stranaka, koja moraju biti zaštićena bez obzira na shvatanja razmjera ove krize”, navodi se.

Sud BiH poštuje odluke ostalih nivoa vlasti i one koje se odnose o uvođenju minimalnog procesa rada u institucijama, te preporuke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

“Sud podsjeća da u ovoj instituciji radi preko 300 uposlenih i da shodno nadležnostima, te živim predmetima u radu, nije bilo moguće odmah obustaviti rad kao što su to uradile neke druge institucije”, saopšteno je kao i da će Sud BiH funkcionalno osigurati ostvarenje pravde tokom krize, a građani i stranke su pozvani da koriste dostavljanje podnesaka poštom.

Podsjetimo, i VSTV je ranije donio odluku u kojoj se, između ostalog, nalaže otkazivanje ročišta osim u pritvorskim i hitnim predmetima, kao i ročišta u prekršajnoj materiji osim u predmetima koji su pokrenuti na osnovu prijave zbog postupanja suprotno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme proglašenja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

Haris Rovčanin