Vijesti


Tužilaštvo BiH formiralo predmet o skupu u firmi “Igman” 25. Marta 2020. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet te se vrše provjere o skupu koji je organizovan 11. marta u firmi “Igman” u Konjicu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Povučeni spiskovi s imenima osoba u izolaciji 25. Marta 2020. Članak Nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH izdala rješenje kojim se zabranjuje objavljivanje ličnih podataka o osobama koje su pozitivne na koronavirus, kao i osobama kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije, ti spiskovi su uklonjeni s pojedinih službenih internet stranica koje su ih i objavile, osim spiska na stranici Grada Trebinja.
Potvrđena kazna Radomiru Šušnjaru za zločine u Višegradu 25. Marta 2020. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu Radomiru Šušnjaru za zločine počinjene u višegradskoj Pionirskoj ulici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) njegov branilac Dejan Bogdanović.
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Mate Baotića 25. Marta 2020. Članak Ustavni sud BiH odbacio je kao neosnovanu apelaciju Mate Baotića na presudu Suda Bosne i Hercegovine iz 2017. kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 13 godina za ratni zločin počinjen u Orašju.
U zatvorima u BiH zabranjene posjete zbog pandemije i uvedene preventivne mjere 24. Marta 2020. Članak Preventivne higijenske i epidemiološke mjere, u cilju sprečavanja širenja zaraze uzrokovane koronavirusom, poduzimaju se u svim kazneno-popravnim zavodima i u njima nema zaraženih, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Bez odluke za odobrenje videopoziva Radovanu Karadžiću usljed pandemije 24. Marta 2020. Članak Još uvijek nije donesena odluka o odobravanju videopoziva Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) osuđenom na doživotni zatvor, a koje je tražio jer ga usljed pandemije koronavirusa porodica nije u mogućnosti posjetiti u Pritvorskoj jedinici UN-a, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Pandemija će dodatno usporiti brojne i duge sudske procese u BiH 24. Marta 2020. Članak Pandemija izazvana pojavom koronavirusa ostavit će posljedice i na brojne sudske procese u Sudu Bosne i Hercegovine, ali i ostalim sudovima u našoj zemlji, mišljenja su stručnjaci iz pravne oblasti.
Migranti u Tuzli imaju pravo na ljekarsku pomoć i testiranje na Covid-19 24. Marta 2020. Članak Migranti koji se trenutno nalaze u Tuzli, odlukom lokalnih vlasti imaju pravo na ljekarsku pomoć i testiranje na Covid-19, ali su nakon povlačenja volontera uskraćeni za informacije i podršku kako bi ostvarili svoja prava.
Obavezna uputstva VSTV-a moguća samo u vanrednim okolnostima 23. Marta 2020. Članak Nepoštivanje zadnje odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kojom se pravosudnim organima nalaže da odlože sva suđenja osim pritvorskih i hitnih predmeta, kako je navedeno u ovim preporukama, povlači disciplinsku odgovornost.
Primijećene zloupotrebe tokom nabavki u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa 23. Marta 2020. Članak Agencija za javne nabavke primijetila je zloupotrebe prilikom nabavki čiji je cilj sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa (COVID-19), a direktor Đenan Salčin je u razgovoru s Balkanskom istraživačkom mrežom Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) zaprijetio sankcijama.