Vijesti


Usvojena inicijativa za online suđenja u BiH 3. Aprila 2020. Članak Na današnjoj telefonskoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojena je inicijativa za omogućavanje online suđenja i istražnih ročišta, potvrdio je to predsjednik ove institucije Milan Tegeltija za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). On je pojasnio da je riječ o “hitnim i neodložnim predmetima u kojima postoji neposredni zdravstveni rizik po […]
Zbog kršenja odluka o zabrani kretanja više od 1.500 osoba kažnjeno sa oko 600.000 maraka 3. Aprila 2020. Članak Zbog kršenja odluka o zabrani kretanja tokom policijskog sata, kao i ograničenog kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina, policijske agencije u Bosni i Hercegovini su tokom marta 2020. prekršajno kaznile više od 1.
Međunarodne potjernice za trojicom optuženih za zločine u Foči i Bihaću 3. Aprila 2020. Članak Državni sud je raspisao međunarodne potjernice za Dušanom Cimešom optuženim za zločine počinjene na području Bihaća, te Slobodanom Ćurčićem i Goranom Mojovićem zbog zločina počinjenih na području Foče, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Optuženi za ratovanje u Siriji se iduće sedmice izjašnjavaju o krivnji 3. Aprila 2020. Članak Iduće sedmice na Državnom sudu su planirana ročišta na kojima će se Armen Dželko, Senad Kasupović i Jasmin Keserović, optuženi za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji, izjasniti o krivnji.
Raste broj nezaposlenih zbog pandemije i prijava na nepravilnosti kod otkaza 3. Aprila 2020. Članak Nakon što je prema zvaničnim podacima više od 7.000 građana ostalo bez posla zbog pandemije koronavirusa, iz sindikata Federacije i Republike Srpske navode da je većina građana imala ugovore na određeno vrijeme, kao i da broj nezaposlenih i žalbe na nepravilnosti rastu iz dana u dan.
Zbog pandemije koronavirusa dio redovnih pacijenata ostao bez kontrola i lijekova 2. Aprila 2020. Članak Nakon odluke da se zbog sprečavanja širenja koronavirusa ljekarske terapije zakazuju putem telefona, Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) javilo se nekoliko osoba koje tvrde da su ostali uskraćeni za redovne kontrole i lijekove koji su im potrebni.
Ratko Mladić otpušten iz bolnice nakon operacije, tvrdi advokat 2. Aprila 2020. Članak Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) još uvijek nema zvaničnu informaciju kada bi se moglo zakazati iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću, ali navode da bi se to moglo desiti u dogledno vrijeme, dok jedan od njegovih advokata smatra da je počeo teći rok od oko šest sedmica za zakazivanje žalbe nakon što je operisan i otpušten iz bolnice.
Odluka Vlade Kosova o ograničenju kretanja proglašena neustavnom 1. Aprila 2020. Članak Ustavni sud jednoglasno je presudio da odluka Vlade kojom se ograničava sloboda kretanja građana tokom pandemije koronavirusa krši Ustav Kosova, najavljujući da će odluka biti ukinuta 13. aprila. Kosovski Ustavni sud proglasio je neustavnom vladinu odluku od 23.
Crkva iz dvorišta Fate Orlović nije izmještena nakon tromjesečnog roka 1. Aprila 2020. Članak Crkva iz dvorišta Fate Orlović nije izmještena iako je, prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, danas bio zadnji rok, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokat Rusmir Karkin.
Potvrđena optužnica protiv Marka Kovača za zločine u Foči 1. Aprila 2020. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Marka Kovača, nastanjenog u Kragujevcu (Srbija), tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993.