Vijesti


Potvrđena optužnica protiv Marka Kovača za zločine u Foči 1. Aprila 2020. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Marka Kovača, nastanjenog u Kragujevcu (Srbija), tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993.
Zbog pandemije otkazano obilježavanje godišnjice, ali ne i traume logoraša iz “Batkovića” 1. Aprila 2020. Članak Iako se ove godine zbog pandemije koronavirusa neće obilježiti godišnjica formiranja logora, bivši logoraši poručuju da nisu zaboravili strahote koje su doživjeli u “Batkoviću”.
Odbijena apelacija Žarka Vukovića, osuđenog na sedmogodišnju kaznu za silovanje u Foči 1. Aprila 2020. Članak Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Žarka Vukovića, osuđenog na sedam godina zatvora za višestruko silovanje počinjeno 1992. na području Foče.
VSTV razmatra mogućnosti “suđenja na daljinu” za prekršitelje izolacije 31. Marta 2020. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) već danima na razne načine pokušava pronaći mogućnosti izvođenja suđenja na daljinu, za osobe koje krše izolaciju propisanu zbog pojave pandemije virusa COVID-19 u BiH.
Ukinute mjere zabrane turskom državljaninu Fatihu Keskinu 31. Marta 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim su turskom državljaninu Fatihu Keskinu ukinute mjere zabrane koje mu je ranije odredila Služba za poslove sa strancima, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Potvrđena optužnica za zločine u Sanskom Mostu 31. Marta 2020. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu koja Milorada Krunića tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Tužilaštvo otvorilo predmet zbog odbrane doktorske disertacije Bahrudina Hadžiefendića 31. Marta 2020. Članak Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) otvorilo je predmet zbog odbrane doktorske disertacije bivšeg ministra zdravstva ovog kantona Bahrudina Hadžiefendića uprkos mjerama zabrane, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornik Tužilaštva Admir Arnautović.
Neizvjesna sudbina novih optužbi protiv Milana Lukića 30. Marta 2020. Članak Tri mjeseca nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv haškog osuđenika Milana Lukića za ratni zločin počinjen u Štrpcima, tek mu je u estonski zatvor dostavljena lista advokata, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Podneseno pet prijava za širenje panike na internetu u Federaciji 30. Marta 2020. Članak Federalna uprava policije (FUP), u saradnji s Federalnim kriznim štabom civilne zaštite, počela je s prijavljivanjem osoba koje na društvenim mrežama šire paniku objavom dezinformacija i lažnih vijesti.
Strani turisti u samoizolaciji u hotelima, neki nisu poštovali mjere 27. Marta 2020. Članak Sarajevska policija nedavno nije našla dva strana turista u hotelu u samoizolaciji koja im je naređena nakon što su doputovali u državu, prije nego što je 25. marta potpuno zabranjen ulazak u zemlju stranim državljanima.