Članak

Produžen pritvor optuženima za ratovanje u Siriji

27. Marta 2020.13:51
Državni sud produžio je pritvor Senadu Kasupoviću i Jasminu Keseroviću, optuženima za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

This post is also available in: English (English)

Kasupoviću pritvor može trajati, kako je pojašnjeno iz Suda BiH, do izricanja prvostepene presude ili nove sudske odluke, a najduže dvije godine od dana potvrđivanja optužnice, s tim što će se kontrola opravdanosti ove mjere vršiti svaka dva mjeseca.

Keserovićev branilac Senad Dupovac je potvrdio za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Sud u odnosu na ovog optuženog donio rješenje prema kojem pritvor može trajati najduže dvije godine.

U optužnicama protiv Keserovića i Kasupovića je navedeno da su njih dvojica 23. januara odnosno 12. jula 2013. napustili BiH, te su po dolasku u Siriju postali pripadnici terorističke organizacije ISIL, u čijim redovima su ostali sve do decembra 2019. godine.

Kako u optužnicama stoji, Kasupović i Keserović su, zajedno s drugim licima iz BiH koja su boravila u Siriji s istom namjerom, učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani snaga ISIL-a u gradovima Mimbidž, Kobani, Rakka i Al-Bab, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije preimenovana u “El-Aksa”.

Osim ratovanja, Keserović se tereti i za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, odnosno da je putem sredstava javnog informiranja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje terorizma i to napadima na stanovništvo i ubijanjem.

Sud BiH je nedavno produžio pritvor za dvije godine optuženom Armenu Dželki, koji se također tereti za ratovanje u Siriji, dok je u odnosu na Hamzu Labidija, Milarema Berbića, Muharema Dunića i Emira Ališića, protiv kojih se istraga i dalje provodi, ova mjera produžena za dva odnosno tri mjeseca.

Trojica optuženih i četvorica osumnjičenih su u decembru 2019. avionom prebačeni u BiH.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)