Članak

Fond za humanitarno pravo: “Zanemariv” rad Srbije u predmetima ratnih zločina

25. Marta 2020.19:24
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je tokom 2019. godine samo tri optužnice od kojih su se dvije odnosile na predmete ustupljene iz Bosne i Hercegovine, navodi se u novom izvještaju Fonda za humanitarno pravo.

This post is also available in: English (English)

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo sa sjedištem u Beogradu navodi u izvještaju objavljenom u srijedu da srbijanski tužioci za ratne zločine nastavljaju trend podizanja malog broja optužnica, većinom u predmetima ustupljenim iz Bosne i Hercegovine, a nijedan od njih ne optužuje visokorangirane osumnjičene.

“Imajući u vidu da je, prema podacima Tužilaštva za ratne zločine iz novembra 2019. godine, u fazi predistrage 2.557 predmeta, dok je u fazi [aktivne] istrage samo 15 predmeta, ovakvim tempom rada će u narednom periodu biti rešen zanemarljivo mali postotak predmeta ratnih zločina”, navodi se u izvještaju.

Fond za humanitarno pravo navodi u izvještaju da su tužioci podigli tri optužnice tokom 2019. godine, od čega dvije u predmetima ustupljenim iz Bosne i Hercegovine. Treća optužnica odnosi se na osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu u sklopu predmeta koji se već vodi pred sudom.

Sve tri optužnice podignute tokom 2019. odnose se na direktne izvršioce ratnih zločina bez ikakvog čina.

“Time je nastavljena praksa neprocesuiranja počinilaca na višim pozicijama u nekadašnjoj vojnoj, policijskoj i političkoj hijerarhiji Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavije”, navodi se u izvještaju.

“Neprocesuiranje visokorangiranih počinilaca suprotno je usvojenoj Nacionalnoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina, u kojoj je, kao opredjeljenje Republike Srbije, navedeno da bi ‘predmeti protiv osumnjičenih visokog ranga, de iure ili de facto, trebalo da imaju prioritet u radu tužioca u periodu 2016.–2020. godine’”, dodaje se u izvještaju.

Fond za humanitarno pravo dalje navodi da tokom 2019. godine tužioci nisu podigli nijednu optužnicu za do sada neprocesuirane zločine nad albanskim civilima u ratu na Kosovu.

“Od početka 2013. godine FHP je podneo devet krivičnih prijava za zločine izvršene na Kosovu; i to u Peći, Maloj Kruši, Savinim Vodama, Vučitrnu, Godenu, Kraljanima, Landovici, Pokleku i Đakovici. Međutim, ni protiv jednog prijavljenog do kraja 2019. godine Tužilaštvo nije pokrenulo istragu,” dodaje se u izvještaju.

Milica Stojanović


This post is also available in: English (English)