Vijesti


Zbog koronavirusa kasni finalizacija novog izvještaja sutkinje Korner 8. Aprila 2020. Iako je bilo najavljeno da će sutkinja Joanna Korner na proljeće 2020. objaviti novi izvještaj o procjeni provedbe njenih ranijih preporuka za unapređenje procesuiranja ratnih zločina koje je dala 2016.
Podnesen zahtjev za ponavljanje postupka protiv Osmana Abdulaziza Kekića 8. Aprila 2020. Članak Vanraspravnom vijeću Suda Bosne i Hercegovine podnesen je zahtjev za ponavljanje postupka protiv Osmana Abdulaziza Kekića, osuđenog na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim paravojnim formacijama na području Sirije, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Senad Dupovac, koji je podnio zahtjev uz obrazloženje da “je Odbrana došla do novih svjedoka”.
Keserović, Kasupović i Dželko negirali krivicu za ratovanje u Siriji 8. Aprila 2020. Članak Trojica optuženih za terorizam zbog učešća na ratištu u Siriji negirala su krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Građani se i dalje žale na nedostupne telefone zdravstvenih ustanova 7. Aprila 2020. Članak Pacijenti u Kantonu Sarajevo koji pokušavaju dobiti informaciju ili zatražiti testiranje na koronavirus te dobiti uslugu bez dolaska kod ljekara i dalje se nerijetko suočavaju sa zauzetim ili telefonskim brojevima na koje se niko ne javlja, potvrdili su danas iz zdravstvenih institucija dok se Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nastavljaju javljati građani koji imaju ovaj problem.
Potvrđena optužnica za zločine na Palama 7. Aprila 2020. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu koja Jovana Kušića, nastanjenog u Novom Sadu u Srbiji, i Branislava Vukovića, nastanjenog u Vancouveru u Kanadi, tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Prijedlog Vlade Federacije o obustavi dijela sudskih postupaka može ugroziti prava građana 6. Aprila 2020. Članak Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojila Prijedlog zakona o negativnim posljedicama pandemije koronavirusa kojim se obustavljaju svi pravni, parnični, vanparnični i izvršni postupci, pravnici smatraju da je to nepotrebno te da se time direktno krši pravo građana na pristup sudu i pravni sistem.
Predmet za zločine u Bratuncu nije ustupljen sudu u Beogradu 6. Aprila 2020. Članak Iako je Državno tužilaštvo ranije najavilo da će zatražiti spajanje dvije optužnice protiv Novaka Stjepanovića koje ga terete za zločine počinjene 1992. na području Bratunca i nakon toga ustupanje predmeta Srbiji jer se optuženi nalazi na području te države, u Sudu BiH su rekli da predmet nije ustupljen sudu u Beogradu.
U Prijedoru uhapšen bjegunac Darko Mrđa 3. Aprila 2020. Članak Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u Prijedoru Darka Mrđu koji je pravosnažnom presudom Suda BiH osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u ovom gradu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove institucije.
Usvojena inicijativa za online suđenja u BiH 3. Aprila 2020. Članak Na današnjoj telefonskoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojena je inicijativa za omogućavanje online suđenja i istražnih ročišta, potvrdio je to predsjednik ove institucije Milan Tegeltija za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). On je pojasnio da je riječ o “hitnim i neodložnim predmetima u kojima postoji neposredni zdravstveni rizik po […]
Zbog kršenja odluka o zabrani kretanja više od 1.500 osoba kažnjeno sa oko 600.000 maraka 3. Aprila 2020. Članak Zbog kršenja odluka o zabrani kretanja tokom policijskog sata, kao i ograničenog kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina, policijske agencije u Bosni i Hercegovini su tokom marta 2020. prekršajno kaznile više od 1.