Članak

Podnesen zahtjev za ponavljanje postupka protiv Osmana Abdulaziza Kekića

8. Aprila 2020.14:46
Vanraspravnom vijeću Suda Bosne i Hercegovine podnesen je zahtjev za ponavljanje postupka protiv Osmana Abdulaziza Kekića, osuđenog na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim paravojnim formacijama na području Sirije, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Senad Dupovac, koji je podnio zahtjev uz obrazloženje da “je Odbrana došla do novih svjedoka”.

This post is also available in: English

Kekićev branilac je kazao da je zahtjev Sudu BiH upućen danas, 8. aprila. On objašnjava da su u postupku protiv Kekića dva svjedoka bila iz Sirije, izuzimajući svjedoke koji su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Jedan je tvrdio da je Abdulaziz Kekić bio pripadnik nekih oružanih formacija, drugi je tvrdio da nije. Međutim, sad je Osman Abdulaziz Kekić došao do novih svjedoka koji su bili u Siriji, koji će u obnovljenom postupku potvrditi da on nije bio pripadnik nikakvih vojnih ili paravojnih formacija. U tom kontekstu predat je zahtjev, imaju neke izjave ovjerene kod notara (…) pa ćemo vidjeti šta će biti”, rekao je Dupovac.

Kekića je Trećestepeno vijeće Državnog suda u martu 2018. godine osudilo na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim paravojnim formacijama na području Sirije.

On je proglašen krivim da je 20. marta 2015., s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, otputovao u Tursku, a zatim neutvrđenog dana u Siriju, gdje se priključio jedinici “Enver Alwaki”, koja je djelovala pri takozvanoj Islamskoj državi, i gdje ostaje do 2. oktobra te godine.

Prvostepenom presudom Kekić je oslobođen optužbe, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Tužilaštva i ponovno mu se sudilo, nakon čega je osuđen na dvije godine zatvora. Trećestepeno vijeće potvrdilo je osuđujuću presudu, ali je kaznu povećalo na tri godine zatvora.

Dupovac je kazao da Kekić izdržava kaznu zatvora u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Tuzla.

Albina Sorguč


This post is also available in: English