Članak

Predmet za zločine u Bratuncu nije ustupljen sudu u Beogradu

6. Aprila 2020.11:56
Iako je Državno tužilaštvo ranije najavilo da će zatražiti spajanje dvije optužnice protiv Novaka Stjepanovića koje ga terete za zločine počinjene 1992. na području Bratunca i nakon toga ustupanje predmeta Srbiji jer se optuženi nalazi na području te države, u Sudu BiH su rekli da predmet nije ustupljen sudu u Beogradu.

“Sud nije raspisao potjernicu za Novakom Stjepanovićem jer nije zaprimljen prijedlog Tužilaštva BiH. Predmet nije ustupljen sudu u Beogradu”, kazali su iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tužilaštvo je na ročištu održanom krajem decembra 2018., na kojem je bilo planirano da se Stjepanović izjasni o krivnji po optužnici koja ga tereti za silovanje i seksualno zlostavljanje Bošnjakinje mlađe životne dobi na području Bratunca u junu 1992. godine, navelo da će biti zatraženo da Srbija preuzme postupak s obzirom da on posjeduje državljanstvo te zemlje.

Stjepanović na to ročište nije pristupio.

Optužnica ga tereti da je silovanje i seksualno zlostavljanje počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a iz Suda je ranije saopćeno da mu je optužnica uručena putem međunarodne pravne pomoći, zbog toga što mu je prebivalište van BiH.

Osim optužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje, drugom optužnicom Stjepanović se tereti da je 20. maja 1992. u naselju Borkovac (općina Bratunac), sa četiri pripadnika VRS-a, učestvovao u zarobljavanju 14 bošnjačkih civila.

Optužen je da je zarobljene civile maltretirao, oduzeo im novac, te zajedno s drugim vojnicima iz grupe učestvovao u njihovom strijeljanju, pri čemu je ubijeno sedam osoba.

Haris Rovčanin