Vijesti


Povlače se uredba o zabrani izazivanja panike i izdati prekršajni nalozi u RS-u 16. Aprila 2020. Članak Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) objavilo je da je Vlada RS-a usvojila Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o prestanku važenja Uredbe o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja. Prijedlog je upućen predsjednici Republike Srpske na usvajanje, nakon kritika međunarodnih organizacija i stručnjaka da se uredbom ograničava sloboda govora.
Prijedlog zakona za zaštitu prava učesnika u sudskom postupku dostavljen Parlamentu 16. Aprila 2020. Članak Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih tijela Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće, koji će se dostaviti Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po hitnoj proceduri.
Ombudsmani pozvali vlasti da objavljuju odluke tokom pandemije na jednostavan i shvatljiv način 16. Aprila 2020. Članak Nakon žalbe da nadležne institucije u Republici Srpskoj (RS) ne objavljuju sve odluke koje donose tokom trajanja vanrednog stanja, Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine je uputila preporuku svim kriznim štabovima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da odluke koje donose objavljuju u svim medijima i na svojim internet stranicama na potpuno jednostavan i shvatljiv način, razumljiv za sve građane kako se ne bi stvarala različita tumačenja.
Vijeće ministara razmatra Nacrt zakona o privremenim mjerama u pravosuđu 16. Aprila 2020. Članak Pred Vijećem ministara danas će se naći Nacrt zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih tijela za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće kojim se želi zadržati tok procesnih rokova koji se u vrijeme pandemije koronavirusa ne provode, rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ministar pravde BiH Josip Grubeša.
Prvi slučaj isplaćivanja odštete za seksualno nasilje tokom rata na entitetskim sudovima 15. Aprila 2020. Članak U predmetu koji se vodio pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, osuđenik za ratno seksualno nasilje, pored osuđujuće kazne zatvora, isplatio je žrtvi naknadu nematerijalne štete koju je naložio ovaj sud.
“Promptna reakcija” ministarstva – šest dana čekanja rješenja o karantinu 15. Aprila 2020. Članak Grupa bosanskohercegovačkih državljana koja je prije šest dana stigla iz Velike Britanije i koja je, u uslovima pandemije i zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa, smještena u Studentski dom “Bjelave” u Sarajevu, još uvijek nije dobila pisano rješenje o razlogu karantina i njegovog trajanja.
Koronavirus: “Apoteke Sarajevo” kažnjene sa preko 10.000 KM 15. Aprila 2020. Članak Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je u protekle dvije sedmice izdala Javnoj ustanovi (JU) “Apoteke Sarajevo” 12 prekršajnih naloga u iznosu većem od 10.000 KM, dok iz Kantonalnog ureda za borbu protiv korupcije i sarajevskog tužilaštva također navode da su primijetili zloupotrebe i da vrše provjere. Savjetnica za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove […]
Agencija za javne nabavke provjerava izgradnju izolatorija u Srebreniku 15. Aprila 2020. Članak Agencija za javne nabavke formirala je predmet u vezi s izgradnjom izolatorija u Srebreniku, nakon što je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) objavila tekst “Izgradnja izolatorija u Srebreniku povjerena firmi gradskog vijećnika”. Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke, rekao je za BIRN BiH da se vrši monitoring slučaja u kojem je […]
Obilježavanja godišnjica zločina u Ahmićima i Trusini uz posebne mjere 15. Aprila 2020. Članak Obilježavanje godišnjica zločina u selima Ahmići i Trusina zbog epidemije koronavirusa bit će organizirane uz posebne upute i mjere zaštite, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) organizatori.
OSCE traži povlačenje odluke o širenju lažnih vijesti u Republici Srpskoj 14. Aprila 2020. Članak Misija OSCE-a u BiH i predstavnik za slobodu medija ove organizacije pozvali su vlasti Republike Srpske da povuku uredbu sa zakonskom snagom kojom se brani širenje panike i lažnih vijesti, zbog opasnosti da limitira slobodu izražavanja.