Vijesti


Tužilaštvo će ispitati okupljanje na liturgiji 7. aprila u Srebrenici 13. Aprila 2020. Članak Okružno tužilaštvo u Bijeljini ispitat će da li je izvršeno krivično djelo zbog masovnog okupljanja na liturgiji u spomen-hramu “Svetog Velikomučenika Lazara Srpskog i Svih srpskih Novomučenika” u Srebrenici, koja je održana 7. aprila ove godine, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornica ovog tužilaštva Danka Prodanović.
Promijenjen način provjere širenja panike u RS-u, moguće povlačenje Uredbe 13. Aprila 2020. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je danas da će Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a provjeravati moguće kršenje uredbe kojom se kažnjava izazivanje panike iznošenjem lažnih vijesti samo po prijavi građana.
Banjalučki policajac pred disciplinskim postupkom zbog prijetnji maloljetniku za kršenje mjera zabrane 13. Aprila 2020. Članak Iz Policijske uprave Banjaluka je potvrđeno da su Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu obavijestili o neprofesionalnom postupanju policajca ove policijske uprave prilikom vršenja službenih dužnosti.
Osuđenici u zeničkom zatvoru ne nose zaštitne maske, pritvorenici u Sarajevu testiraju se na koronavirus 10. Aprila 2020. Članak Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica ne nose maske, dok ih uprava zatvora potiče da drže rastojanje kada šetaju u dvorištu zatvora, rekli su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove institucije.
Vijeće Evrope upozorilo članice da poštuju ljudska prava tokom pandemije koronavirusa 9. Aprila 2020. Članak Generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić izdala je uputstvo vladama širom Evrope o poštivanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava tokom krize uzrokovane koronavirusom, navodi se u saopćenju ove institucije.
Radnice u kladionicama pod pritiskom da potpišu raskid ugovora 9. Aprila 2020. Članak Pet radnica kladionica u Bosni i Hercegovini ostale su bez posla nakon što je većini isprva ponuđen ugovor kojim se odriču primanja, a kasnije i sporazumno raskidaju ugovor u procesu koji iz sindikalnih udruženja opisuju nedozvoljenim.
Interpol raspisao potjernicu za Dušanom Spasojevićem 9. Aprila 2020. Članak Interpol je raspisao potjernicu za Dušanom Spasojevićem kojeg optužnice Državnog tužilaštva terete za zločine na području Zvornika 1992. godine.
Nisu ispunjeni uvjeti za raspisavanje potjernice za Željkom Novakovićem 9. Aprila 2020. Članak Iako je u junu 2019. potvrđena optužnica protiv Željka Novakovića, nastanjenog u Beogradu, koja ga tereti za zločine počinjene na području Bosanskog Novog 1992.
Različito tumačenje roka za izolaciju zbog koronavirusa zbunjuje građane 9. Aprila 2020. Članak Institucije u Federaciji različito tumače početak perioda samoizolacije za osobe koje su bile u blizini ili kontaktu s osobom za koju ste potvrdi da je pozitivna na koronavirus što stvara probleme građanima u izolaciji, njihovim poslodavcima i policiji.
Pandemija koronavirusa dodatno otežava život na Međunarodni dan Roma 8. Aprila 2020. Članak Romske zajednice u Bosni i Hercegovini suočavaju se teže sa posljedicama koje donosi koronavirus zbog velike stope nezaposlenosti i nedostataka higijenskih potrepština zbog čega su brojne organizacije na Međunarodni dan Roma pozvale institucije da se podjednako posvete romskim problemima tokom trajanja krize.