Suđenje

Kasupović planira svjedočiti o boravku u Siriji

20. Maja 2020.12:53
Suđenje Senadu Kasupoviću pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je čitanjem optužnice koja ga tereti za pridruživanje terorističkoj organizaciji.

This post is also available in: English

Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH
Senad Kasupović. Izvor: Sud BiH

Kasupović je, kako stoji u optužnici, otputovao iz BiH u Tursku 12. jula 2013. i ilegalno prešao granicu Sirije u namjeri da se bori na strani takozvanog ISIL-a, koji je 30. maja 2013. proglašen terorističkom organizacijom.

Navodi se da je ova organizacija napadima na stanovništvo i zatvaranjima nastojala da prisili sirijske vlasti na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Prema optužnici, Kasupović je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El-Aksa”.

Tužilac Ćazim Hasanspahić najavio je 15 svjedoka, vještake i materijalne dokaze. On je rekao da će svjedočiti direktni očevici događaja, uključujući žene povratnice iz Sirije koje su prepoznale Kasupovića. Osim toga, kako je naveo, postoje snimci na kojima se optuženi može identifikovati.

Odbrana je najavila da planira saslušati optuženog u svojstvu svjedoka o njegovom boravku Siriji.

“On je iz ličnih razloga otišao. Upoznao je preko interneta ženu, s kojom ima dvoje divne djece”, kazao je branilac Husein Mušić.

On je naglasio da je optuženi ranije bio ranjen, kada mu je povrijeđeno oko, te da je vojno nesposoban i nije služio vojsku. Mušić je rekao da zbog toga ne zna šta bi on radio u nekoj vojsci osim da sprema hranu.

Branilac je dodao da, u vrijeme kada je Kasupović otišao iz BiH, nisu bile usvojene izmjene zakona o zabrani ratovanja na stranim ratištima. On je imao i određeni prigovor na nadležnost Suda BiH, jer iako svjestan zakona, smatra da treba da se sudi u državi u kojoj je eventualno počinjeno krivično djelo.

Nastavak suđenja je 3. juna, kada se očekuje svjedočenje radnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Marija Taušan


This post is also available in: English