Vijest

Tužilaštvo donijelo naredbu o provođenju istrage i saslušalo više desetina osoba zbog nabavke respiratora

19. Maja 2020.15:25
Državno tužilaštvo je saopćilo kako je donesena naredba o provođenju istrage, te je ispitano više desetina osoba u predmetu “Respiratori”.
Tužilaštvo BiH. Izvor: BIRN BiH

Iz Tužilaštva su saopćili kako i u ovom trenutku policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše određene aktivnosti na prikupljanju materijala koji je potreban za dokumentiranje svih radnji i aktivnosti koje su bitne za ovaj predmet.

Također, u saopćenju Tužilaštva stoji da imaju razumijevanja za veliki interes javnosti zbog čega će biti pravovremeno obaviještena, vodeći računa da se ne ugrozi rad na istrazi u toku.

“Moramo istaći da su netačni pojedini navodi koji su se u protekla dva dana pojavili u medijima, i to da nije donesena naredba o provođenju istrage, da se traži vještačenje Viber komunikacije u Austriji, kao i drugi neprovjereni navodi koji mogu nanijeti štetu radu na predmetu”, naglašavaju iz Tužilaštva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je krajem aprila potvrdilo da je formiralo predmet, o čemu je ranije pisao BIRN BiH, a i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) također je potvrdila da je sprovodila nezavisnu istragu u vezi sa mogućim pranjem novca, dok je Agencija za javne nabavke tražila dokumentaciju o nabavci vrijedne medicinske opreme od firme “F.H. Srebrena malina”.

Tužilaštvo BiH je nedavno preuzelo ovaj predmet od sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, te saopćilo kako je zaprimilo stručno vještačenje ovih respiratora, i kako je utvrđeno da nije preporučeno njihovo korištenje u jedinicama intenzivne njege.

Prema podacima koje je saopćio federalni premijer Fadil Novalić, 100 respiratora od kojih je za sada stiglo 80, plaćeno je 10,5 miliona maraka. Direktor “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić je u saopćenju za javnost, nakon što je portal Fokus objavio priču da je njegova firma koja se bavi proizvodnjom i prodajom voća uvoznik medicinske opreme, izjavio kako su respiratori najtraženija roba na svijetu.

Kako stoji u izjavi o nabavci koju je potpisao Solak, respiratori su nabavljeni od kineske firme “Beijing Aerospace Changfeng Co., Ltd”.

BIRN BiH je pisao i da je cijena 100 respiratora iz Kine, naručenih uz pomoć kompanije “BTL Medical Montenegro” za Bosnu i Hercegovinu iznosila gotovo dvostruko više nego što je ranije bilo dogovoreno u Srbiji preko iste kompanije. Prema dokumentu koji je ranije objavila Balkanska istraživačka mreža u Srbiji, firma iz Crne Gore je dogovorila cijenu od 4,9 miliona maraka za 100 respiratora, isti tip koji je kasnije u BiH plaćen 10,5 miliona KM.

Prema javno dostupnim podacima koje je prikupio BIRN BiH, respiratori koje je uvezla “F.H. Srebrena malina” najskuplji su nabavljeni respiratori tokom pandemije u BiH.

BIRN BiH je pisao i da je Dom naroda Parlamenta Federacije formirao privremeni odbor koji će utvrditi činjenice o nabavci 100 respiratora iz Kine, što je podijelilo mišljenja stručnjaka o tome koliko bi rad tog odbora uticao na istragu u predmetu “Respiratori”.

 

 

Lamija Grebo