Vijest

Podignuta optužnica protiv Hamze Labidija za ratovanje u Siriji

14. Maja 2020.10:01
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu koja Hamzu Labidija tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog “ISIL-a”.

This post is also available in: English (English)


Hamza Labidi. Izvor: Sud BiH

Prema navodima optužnice koja ja proslijeđena Državnom sudu na potvrđivanje, Labidi se tereti da je sredinom 2014. godine zajedno sa svojom porodicom napustio teritorij Bosne i Hercegovine, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru struktura takozvanog “ISIL-a”.

“Istragom je utvrđeno da je od 2016. godine sudjelovao u više oružanih formacija sa kojima je sudjelovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan, da bi nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga te krajem iste godine, izručenu BiH i nalazi se u pritvoru”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Skupa sa Labidijem u decembru 2019. su izručeni Jasmin Keserović, Armen Džeko, Senad Kasupović, Milarem Berbić, Emir Ališić i Muharem Dunjić zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovanje terorističke grupe te protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužilaštvo BiH je protiv skoro svih podiglo optužnice za ratovanje u Siriji, izuzev Dunjića u odnosu na kojeg istraga još traje, dok je Dželki i Keseroviću počelo suđenje.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)