Vijest

Suđenje Senadu Kasupoviću za ratovanje u Siriji počinje 20. maja

14. Maja 2020.13:04
Suđenje Senadu Kasupoviću zvanom Muatesim, optuženom za terorizam zbog učešća na ratištu u Siriji, počet će 20. maja, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

This post is also available in: English

Senad Kasupović. Izvor: Sud BiH

Kasupoviću će suđenje početi čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Kasupović je 12. jula 2013. godine napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje je proveo šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine.

Kasupović je, prema optužnici, koristio ime Muatesim i s drugim osobama iz BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružajući pomoć i boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, kasnije “El Aksa”.

Kasupović je, zajedno sa šest drugih osoba, u decembru 2019. godine avionom prebačen u BiH, a nakon podizanja i potvrđivanja optužnice krivicu je negirao 8. aprila. 2020. godine.

Od još šest osoba sa kojima je prebačen iz Sirije suđenje je 4. maja počelo Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki za isto krivično djelo, a Odbrana je na početku suđenja najavila da će pokušati postići sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English