Vijesti


Istražna komisija Parlamenta BiH poziva trojicu sudija 17. Juna 2020. Vijest Privremena istražna komisija Parlamenta Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosuđu najavila je da će kao svjedoke pozvati sudije Branka Perića, Milana Blagojevića i Farisa Vehabovića, koji su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da će se odazvati i govoriti o uočenim nepravilnostima sistema.
Raspisana potjernica za Gojkom Borjanom 17. Juna 2020. Vijest Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu za Gojkom Borjanom, osumnjičenim za ratni zločin počinjen na lokalitetu Hrgar kod Bihaća.
Tuzlansko tužilaštvo neće istraživati izgradnju izolatorija u Srebreniku 17. Juna 2020. Vijest Tužilaštvo Tuzlanskog kantona neće provoditi istragu protiv gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića zbog adaptacije prostora i izgradnje privremenog izolatorija u tom gradu za potrebe izazvane pandemijom koronavirusa.
Predsjednik Haškog suda odbio Mladićeve žalbe na medicinsku njegu 17. Juna 2020. Vijest Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odbacio je podnesak Odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u kojem se žalio na neadekvatnu zdravstvenu njegu koja mu je pružena u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN), ali je utvrdio da je registrar prekršio određena proceduralna pravila.
Josip Šimić Đinđić oslobođen svih optužbi pred Opštinskim sudom u Sarajevu 17. Juna 2020. Vijest Opštinski sud u Sarajevu oslobodio je Šimića Đinđića krivice za krivotvorenje isprava, prevare i lažnog predstavljanja, potvrdio je njegov advokat Ifet Feraget za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Hamza Labidi negirao krivicu za ratovanje u Siriji 17. Juna 2020. Vijest Hamza Labidi, optužen za pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a, negirao je krivicu pred Sudom BiH.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: ISIL na listi terorističkih organizacija 17. Juna 2020. Suđenje Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je ISIL stavljen na listu terorističkih organizacija 2013. godine.
Šest mjeseci bez rješenja upisa djece povratnika iz Sirije u matičnu knjigu 17. Juna 2020. Vijest Nakon šest mjeseci improvizacija osiguranja prava na liječenje i školovanje djece povratnika sa sirijskog ratišta, uskoro se očekuje njihov upis u matične knjige rođenih i dodjela jedinstvenih matičnih brojeva, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Osumnjičeni za terorizam pušten nakon saslušanja u SIPA-i 16. Juna 2020. Vijest Muškarac kojeg su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer uhapsili zbog sumnje da je u više navrata, putem različitih internet servisa i komunikacijskih kanala, izražavao rasističke i antisemitske stavove, upućujući prijetnje državljanima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nakon kriminalističke obrade je pušten, potvrđeno je iz SIPA-e.
Žene s djecom koje se nalaze u Siriji čekaju premještaj u drugi kamp 16. Juna 2020. Vijest U kampu Al-Hol u Siriji, u kojem se nalazi više desetina bosanskohercegovačkih žena s djecom, odvijaju se ispitivanja u sklopu kojih je došlo do pritvaranja dvije žene porijeklom iz BiH, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).