Vijest

Poziv za novinarke i novinare koji su izvještavali o Srebrenici za nagradu “Nino Ćatić”

15. Juna 2020.15:54
Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle, uz saglasnost Hajre Ćatić, majke Nine Ćatića, organizuje dodjelu novinarske nagrade nazvane imenom ovog reportera koji je nestao u Srebrenici 1995. godine.


Nagrada “Nino Ćatić”. Izvor: Udruženje “Biti novinar”

Prijaviti se mogu novinarke i novinari iz cijele Bosne i Hercegovine koji su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u i oko Srebrenice, a o temi “Srebrenica – jučer, danas, sutra”.

Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama: radijski izvještaj, televizijski prilog, pisani tekst (novine, web), blog/vlog i fotografija, a u svim kategorijama dobitnicima će se uručiti plakete i novčane nagrade.

“U kategoriji ‘blog/vlog’ prijaviti se, osim novinara, mogu i svi građani BiH koji imaju izražen talenat za pisanje/snimanje, a o temi ‘Srebrenica – jučer, danas, sutra’”, kazala je Azra Delmanović, saradnica za komunikaciju i odnose s javnošću Udruženja “Biti novinar” Tuzla.

Dodjela nagrade “Nino Ćatić” organizuje se uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja “BH novinari”, Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja “Žene Srebrenice”, Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Grada Tuzla.

“O dobitnicima novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’ odlučivat će novinari koji su svojim dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić”, rekla je Delmanović.

Dodala je da će posebne nagrade i priznanja biti dodijeljeni novinarima odnosno reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli tome da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati  članovi Udruženja “Biti novinar” i druge kolege novinari.

Konkurs je otvoren od 15. juna do 1. jula ove godine.

Nagrada će biti dodijeljena u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari 10. jula, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informisao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine. Posljednji put je viđen 11. jula 1995., nakon čega mu se gubi svaki trag. Majka Hajra Ćatić i dalje traga za posmrtnim ostacima svoga sina.

U njegovu čast, Udruženje “Biti novinar” želi podstaknuti novinarke i novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Albina Sorguč