Vijesti


Silovanje pred članovima porodice i njihovo ubistvo u Foči 19. Juna 2020. Vijest Na obilježavanju 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv ratnog seksualnog nasilja, ove godine ispred Sportske dvorane “Partizan” u Foči bila je i žena, silovana 15. augusta 1992. godine pred očima svekra, svekrve i zaove, koji su potom ubijeni i zapaljeni u kući. Ona je tada zadobila duboke posjekotine i povrede dok je pokušavala da se odbrani od osobe koja ju je silovala.
Dostojanstveno sjećanje kao doprinos izgradnji trajnog mira 19. Juna 2020. Vijest Tokom proteklih mjeseci nastavljen je projekat obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja u Travniku, Novom Travniku i Zenici, te lokacije hotela “Igman” i “Maršal”, stratištima sa kojih su nedužne žrtve, kako kažu aktivisti Centra za nenasilnu akciju, potpuno zaboravljene, a zločini uglavnom neprocesuirani.
BiH čeka nove smjernice o korištenju lijekova za koronavirus nakon negativne odluke američke agencije 19. Juna 2020. Vijest Nakon što je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) saopćila da ukida vanrednu autorizaciju za korištenje dva eksperimentalna lijeka za liječenje hospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom, vlasti u Bosni i Hercegovini kažu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da nisu donijele sličnu odluku i da bi za to trebalo mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Tužilaštvo traži pritvor za Kostjerevca nakon što je izručen iz SAD-a 19. Juna 2020. Suđenje Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da odredi pritvor optuženom za zločine, odnosno silovanje na području Zvornika Ademu Kostjerevcu, koji je 18. juna 2020. deportovan iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), dok je Odbrana predložila da mu se izreknu mjere zabrane.
Optuženi za zločin u Zvorniku Adem Kostjerevac izručen u BiH 18. Juna 2020. Vijest Adem Kostjerevac, optužen za ratni zločin na području Zvornika 1992. godine, izručen je iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Muharem Dunić sklopio sporazum o priznanju krivice 18. Juna 2020. Vijest Odbrana Muharema Dunića, optuženog za pridruživanje terorističkoj organizaciji, postigla je sporazum sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine o priznanju krivice, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Senad Dupovac, Dunićev branilac.
Mektić i ostali: Problemi sa dobavljačem vatrogasne opreme 18. Juna 2020. Suđenje Prva svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Draganu Mektiću i ostalima, optuženim za zloupotrebu položaja, ispričala je kako su vršena ugovaranja i plaćanja prilikom realizacije projekta koji je finansirala Evropska unija (EU).
Kemal Čaušević zatražio izuzeće tužioca Dubravka Čampare 18. Juna 2020. Suđenje Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je nakon što je on tražio izuzeće postupajućeg tužioca.
sudnica Prihvaćen prijedlog da se predmet protiv Zlatana Mije Jelića ustupi Hrvatskoj 18. Juna 2020. Vijest Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva da se predmet protiv Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru ustupi Hrvatskoj jer je nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu, ali procedura ustupanja još traje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Kod Dželke konstatovani ožiljci od eksplozivnog sredstva 17. Juna 2020. Vijest Na suđenju Armenu Dželki za pridruživanje terorističkoj organizaciji, vještak sudske medicine kazao je da je kod optuženog konstatovao više ožiljaka nastalih djelovanjem eksplozivnih sredstava.