Suđenje

Muharem Dunić blizu postizanja sporazuma o priznanju krivice

15. Juna 2020.16:05
Odbrana Muharema Dunića, optuženog za pridruživanje terorističkoj organizaciji, blizu je postizanja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English

Muharem Dunić. Izvor: BIRN BiH

Na ročištu povodom prijedloga za produženje pritvora, branilac Senad Dupovac je kazao da su pregovori generalno završeni.

“Mi smo već u globalu završili. Sad je u Tužilaštvu malo komplikovanija procedura, potrebna je suglasnost”, kazao je Dupovac.

Dunić je jedan od sedmorice državljana BiH koji su u decembru 2019. deportovani iz Sirije u BiH nakon što su zarobljeni. Nekoliko drugih iz ove grupe također je najavilo zaključivanje sporazuma o prizanju krivice.

Dunića optužnica tereti da je u augustu 2014. otišao za Siriju iz Austrije, gdje je boravio na privremenom radu, i pridružio se ISIL-u. Sud BiH je optužnicu potvrdio 12. juna 2020. godine. Tužilaštvo je nakon podizanja optužnice zatražilo produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva i narušavanja javnog reda i mira.

Tužiteljica Merisa Nurkić na ročištu je kazala da je od posljednjeg produženja pritvora saslušano još nekoliko svjedoka, koji su naveli da su optuženog viđali u jednoj džamiji u Austriji, kao i da je bio u prvoj grupi koja je iz te zemlje otišla za Siriju. Ona je dodala da su svjedoci kazali da je Dunić prošao religioznu vojnu obuku, da je jedno vrijeme radio u bolnici u Siriji, kao i da je dobijao novac od takozvanog ISIL-a, te da je čuvao stražu i privodio one koji nisu išli da se bore.

Nurkić je izjavila da Dunić nije ni pokušavao da se vrati dok nije zarobljen, da je njegova supruga i dalje u kampu u Siriji, te da bi on mogao pobjeći kako bi joj se pridružio.

Branilac Dupovac ocijenio je da je odlazak u Siriju sada “nemoguća misija”. On je rekao da je ISIL vojno poražen, a da je Dunićeva supruga zatvorena u kampu.

Navodeći da ovaj konkretan slučaj ne privlači toliko pažnju javnosti, branilac je predložio da se optuženom odredi kućni pritvor.

Tužilaštvo tereti Dunića da je, kao pripadnik ISIL-a koji je proglašen terorističkom organizacijom, učestvovao u ratnim aktivnostima koje podrazumijevaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te zakona i običaja ratovanja.

Prema optužnici, Dunić se s drugim pripadnicima ISIL-a predao kurdskim i savezničkim snagama u decembru 2019. u Baguzu nakon što su vojnički poraženi.

U narednom periodu Dunić bi se trebao izjasniti o krivici, ukoliko prije toga ne bude dostavljen sporazum o priznanju.

Marija Taušan


This post is also available in: English