Vijest

Armenu Dželki ponovno ukinut pritvor

12. Juna 2020.18:49
Nakon što je rješenjem Apelacionog vijeća Suda BiH ukinuto rješenje o ukidanju pritvora, te predmet vraćen prvostepenom sudu, Sud BiH je donio odluku kojom se Armenu Dželki ponovno ukida pritvor.

Armen Dželko sa braniocem. Izvor: BIRN BiH

Državni sud je prihvatio prijedlog advokata Senada Dupovca o ukidanju pritvora Dželki, optuženom za ratovanje u Siriji, te mu odredio zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja, te obavezu javljanja nadležnom državnom organu jednom mjesečno.

“Mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanost vršit će se svaka dva mjeseca”, navodi se u saopćenju Suda.

Ovakvu odluku Sud je donio i u maju, nakon čega se Tužilaštvo BiH žalilo Apelacionom vijeću Suda BiH, čijim rješenjem je odluka Suda ukinuta, te predmet upućen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Državno tužilaštvo zatražilo je novu mjeru pritvora pojašnjavajući kako zbog djela koje se Dželki stavlja na teret postoji konkretna opasnost od bjekstva.

Branilac optuženog je kazao kako Dželko tokom boravka na slobodi nije mogao napustiti državu sve i da je htio budući da su mu oduzeti pasoš i lična karta.

Optužnicom Tužilaštva BiH, Dželko zvani Abdullah i Ike tereti se da je početkom 2013. otišao iz BiH u Siriju, gdje se priključio ISIL-u. Na teret mu je stavljeno i da je učestvovao u terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih radnji.

Optuženi je, kako se dodaje, više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ISIL-a krajem 2019. godine, u gradu Baguzu se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH.

Suđenje Dželki počelo je 4. maja u Sudu BiH.

Nermina Kuloglija-Zolj