Suđenje

Beograd: Zatražena osuđujuća presuda za bivšeg pripadnika Armije BiH

11. Juna 2020.17:56
Tužilac Tužilaštva za ratne zločine (TZR) Srbije zatražio je 15-godišnju zatvorsku kaznu za Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu Izvor: BIRN

Tužilac Mioljub Vitorović je u završnoj riječi pred Višim sudom u Beogradu istakao da su svi dokazi pokazali da je Husein Mujanović kriv za zlostavljanje Srba u ratnom zatvoru u Hrasnici kojim je on komandovao.

Vitorović je rekao da je “dokazima neosporno utvrđeno da je Husein Mujanović učinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret”.

“Predlažem da ovaj sud Huseina Mujanovića oglasi krivim i kazni kaznom od 15 godina (zatvora)”, dodao je Vitorović.

Prema optužnici, u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je vodila Armija Bosne i Hercegovine (ABiH), bilo je oko 30 srpskih zatvorenika.

Zatvorenicu su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani, neki od njih su pretučeni u obližnjem skloništu, a šest ih je umrlo zbog posljedica premlaćivanja.

Mujanović se tereti da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživjela.

Njegova Odbrana je negirala da su iskazi svjedoka i dokazi potvrdili optužbe.

“Tvrdnje Optužbe se baziraju samo na izjavama svjedoka koji su ih mijenjali posljednjih 20 godina”, kazao je sudu branilac Dušan Ignjatović.

“On se borio na jednoj strani, mi smo navijali za drugu, pokušajmo da onima koji su se borili protiv, koji bi mogli da budu percipirani kao neprijatelji, (da pokažemo) da mogu da očekuju pravdu u Srbiji”, rekao je Ignjatović.

Mujanović je ponovio da nije kriv po optužbama.

Njega je srbijanska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Očekuje se da presuda bude donesena 6. jula.

Milica Stojanović


This post is also available in: English