Suđenje

Keserović: Svjedok objasnio kako je ISIL nastao od “Al-Kaide”

15. Juna 2020.11:38
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o proglašavanju ISIL-a terorističkom organizacijom i restriktivnim mjerama koje su članice Ujedinjenih nacija (UN) dužne primjenjivati prema njoj i njenim pripadnicima. Ispričao je kako je identifikovan Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji u sastavu terorističke organizacije.

This post is also available in: English

Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH
Jasmin Keserović. Izvor: Sud BiH 

Na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za pridruživanje terorističkoj organizaciji, svjedok Mario Janeček iz Ministarstva bezbjednosti BiH rekao je da je takozvani ISIL nastao kao otpadnička grupa “Al-Kaide”, koja je početkom 2000-ih stavljena na listu terorističkih organizacija.

On je dodao da je UN proglasio ISIL terorističkom organizacijom 30. maja 2013. godine. Od tada su, kako je istakao Janeček, sve zemlje članice dužne primjenjivati restriktivne mjere prema ISIL-u, uključujući dopremanje naoružanja i privođenje pravdi njihovih pripadnika.

Keserovićev branilac Senad Dupovac sugerisao je da je optuženi u januaru 2013. otišao u Siriju, u vrijeme “Arapskog proljeća”, te da u to vrijeme ISIL još nije bio proglašen terorističkom organizacijom. Janeček je kazao da se ne slaže u potpunosti s tezom da to znači da Keserović nije otišao da se priključi terorističkoj organizaciji.

“Za UN je jasno da su terorističke sve organizacije nastale od ‘Al-Kaide’, koja je prepoznata prije nekih 20-ak godina. ISIL je prepoznat 2013. To ne znači da nije postojao prije, samo se smatralo da je dio ‘Al-Kaide’”, rekao je svjedok.

On se složio sa Odbranom da je bilo sukoba između “Al-Kaide” i ISIL-a.

“Čak ih se ‘Al-Kaida’ odrekla. Rekli su da su presurovi”, kazao je Janeček.

On se složio da je bilo i drugih formacija osim ISIL-a, ali je rekao da se ne bavi operativnim radom da bi znao da li je neko u Siriju išao da obavlja druge aktivnosti, a ne samo ratovanje.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. otišao u Siriju i kao pripadnik takozvanog ISIL-a učestvovao u terorističkim aktivnostima. On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Nastavak suđenja biće zakazan naknadno.

Marija Taušan


This post is also available in: English