Vijest

Josip Šimić Đinđić oslobođen svih optužbi pred Opštinskim sudom u Sarajevu

17. Juna 2020.10:30
Opštinski sud u Sarajevu oslobodio je Šimića Đinđića krivice za krivotvorenje isprava, prevare i lažnog predstavljanja, potvrdio je njegov advokat Ifet Feraget za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

U presudi je, prema riječima Ferageta, potvrđeno da su vjerodostojni transkripti o razgovoru između glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Јukić.

“Oslobođen je po svim tačkama, ukupno je bilo sedam tačaka, tačka tri je bila podijeljena na četiri, da tako kažemo pod-tačke, tako da se radilo o deset krivičnopravih radnji i on je oslobođen po svim tačkama optužnice”, rekao je Feraget.

Šimić je ranije priveden nakon što je Tužilaštvo BiH primilo izvještaj SIPA-e u kojem se navodi da ova agencija nije učestvovala u praćenju Tadić i Jukić, a što je utvrđeno internom kontrolom.

Interna kontrola je pokrenuta nakon što je novinar Josip Šimić Đinđić podnio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića, a koji je izjavio da je u pitanju “falsifikovani akt” SIPA-e u kome se kao prilog navode shema kretanja Tadićeve i njeni razgovori s Jukićevom.

Glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Azra Bavčić za BIRN BiH je rekla da će se ova institucija žaliti nakon što zaprimi pismeni otpravak presude.