Vijest

Hamza Labidi negirao krivicu za ratovanje u Siriji

17. Juna 2020.10:18
Hamza Labidi, optužen za pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a, negirao je krivicu pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Hamza Labidi. Izvor: Sud BiH

“Ne, nisam kriv”, kazao je Labidi na pitanje sutkinje Biljane Ćuković kako se izjašnjava po optužnici Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo tereti Labidija da je sredinom 2014. godine zajedno sa svojom porodicom napustio teritorij Bosne i Hercegovine, otputovao u Tursku odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura takozvanog ISIL-a.

“Istragom je utvrđeno da je od 2016. godine sudjelovao u više oružanih formacija sa kojima je sudjelovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan, da bi nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem iste godine izručen BiH i nalazi se u pritvoru”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Skupa sa Labidijem u decembru 2019. su izručeni Jasmin Keserović, Armen Džeko, Senad Kasupović, Milarem Berbić, Emir Ališić i Muharem Dunjić zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovanje terorističke grupe te protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužilaštvo BiH je protiv svih podiglo optužnice za ratovanje u Siriji, dok je Dželki, Keseroviću i Kasupoviću počelo suđenje.

 

Albina Sorguč


This post is also available in: English