Suđenje

Kasupović: ISIL na listi terorističkih organizacija

17. Juna 2020.10:07
Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je ISIL stavljen na listu terorističkih organizacija 2013. godine.

Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH
Senad Kasupović. Izvor: Sud BiH

Mario Janeček, iz Ministarstva bezbjednosti BiH, kazao je da je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija uvrstio na listu terorističkih organizacija ISIL kao posebni subjekat 30. maja 2013. godine.
On je dodao da se ta lista ažurira od 1999. godine i da je javno dostupna.

Janeček, iz Odjeljenja za borbu protiv terorizma, rekao je da se informacije u vezi sa međunarodnim aktima o terorizmu prosljeđuju policijskim i bankarskim agencijama radi primjene restriktivnih mjera.

Kasupović je optužen za terorizam zbog pridruživanja takozvanom ISIL-u. Kasupović je, kako stoji u optužnici, otputovao iz BiH u Tursku 12. jula 2013. i ilegalno prešao granicu Sirije u namjeri da se bori na strani takozvanog ISIL-a, koji je 30. maja 2013. proglašen terorističkom organizacijom.

Prema optužnici, Kasupović je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El Aksa”.

Suđenje se nastavlja 1. jula saslušanjem svjedoka iz Državne agencije za istrage i zaštitu o prikupljanju dokaza.

Marija Taušan