Vijest

Raspisana potjernica za Gojkom Borjanom

17. Juna 2020.14:29
Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu za Gojkom Borjanom, osumnjičenim za ratni zločin počinjen na lokalitetu Hrgar kod Bihaća.

 

Iz Tužilaštva BiH su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveli da se Borjan sumnjiči za zločine u jami Bezdana kod Hrgara.

“Iz jame su poslije rata ekshumacijom izvađeni posmrtni ostaci 83 osobe, od kojih je 65 identificirano. Do sada je u vezi sa zločinom nad jamom Bezdana – kod Hrgara, Tužilaštvo BiH podiglo više optužnica”, naveli su iz Tužilaštva, dodavši da su po tim optužnicama donesene i neke osuđujuće presude za ovaj zločin.

Sud BiH je 2017. godine proglasio krivim Sašu Ćurguza, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), zbog učešća u ubistvu najmanje 11 zarobljenika iz Ripča 1992. godine koji su bačeni u jamu Bezdana, te zbog nečovječnog postupanja osudivši ga na kaznu zatvora od 14 godina.

U presudi Ćurguzu spominje se osoba po imenu Gojko Borjan, kao i u presudi Željku Stanareviću, kojeg je Sud BiH osudio na 13 godina zatvora proglasivši ga krivim da je u ljeto 1992. na lokalitetu Hrgar učestvovao u ubistvima najmanje deset civila bošnjačke nacionalnosti, koji su prethodno bili zatočeni u mjestu Ripač.

Sa Stanarevićem je za ovaj zločin bio optužen i Dragan Dopuđa, no njegov predmet je razdvojen jer je nedostupan bosanskohercegovačkim pravosudnim organima.

Dopuđa je 2016. godine videolinkom iz Beograda svjedočio u korist Stanarevića, potvrdivši tada da ga optužnica tereti za strijeljanje u Hrgaru, navodeći da “nema saznanja ko je to počinio”.

Lamija Grebo