Vijest

VSTV: Sudije i tužioci se pred istražnom komisijom trebaju suzdržati od komentarisanja predmeta

24. Juna 2020.14:15
Tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) jednoglasno su usvojeni zaključci o saradnji sa Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


VSTV. Izvor: BIRN BiH

Nakon što je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija nedavno poslao pismo rukovodiocima pravosudnih institucija kojim od sudija i tužioca traži da ne sarađuju s istražnom komisijom Državnog parlamenta, on je u pauzi današnjeg zasjedanja rekao da su se sudije i tužioci, koji samostalno odluče da se odazovu pozivu komisije, dužni suzdržati od komentarisanja predmeta.

Zaključak VSTV-a potvrđuje da se sudije i tužioci mogu samostalno odazvati pozivu privremene istražne komisije, ali da su dužni da se suzdrže od komentarisanja sudskih, tužilačkih i disciplinskih predmeta.

Tegeltija je ponovio kako smatra da komisija ne može vršiti nadzor nad radom VSTV-a.

“Naš stav je da ne postoji nadležnost te komisije da vrši nad nama nadzor i nad funkcionisanjem pravosudnog sistema i njegove regulacije”, kazao je Tegeltija.

Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i njenim tijelima, ovom odlukom se mogu dostaviti podaci iz službene evidencije ili o radu institucije na zahtjev, a za koje procijene da ne ugrožavaju nezavisnost pravosuđa, te bez dostavljanja bilo kojeg podatka o pojedinačnim predmetima.

Uz navedene odluke, VSTV je potvrdio i svoje zaključke usvojene 18. jula prošle godine o odnosu prema istražnoj komisiji.

Na novinarska pitanja novoizabranoj potpredsjednici VSTV-a Saneli Gorušanović-Butigan o njenom mišljenju o ovim odlukama, odgovorila je da se slaže sa svime što je Tegeltija iznio, jer su odluke usvojene jednoglasno.

Tegeltija je u nedavnom pismu naveo kako je VSTV još u 2019. godini, nakon što je formirana istražna komisija, donio odluku kojom se zabranjuje sudijama i tužiocima da se odazovu na poziv članova komisije.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je pisala da su na pismo reagovale neke sudije i Američka ambasada u BiH koja je na svom Twitter nalogu navela da “instrukcija pravosudnim zvaničnicima da ne sarađuju sa zakonodavnom komisijom radi protiv pravosudne odgovornosti i nezavisnosti”.

Privremena istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosuđu najavila je da će pozvati sudije Branka Perića, Milana Blagojevića i Farisa Vehabovića da svjedoče pred članovima komisije.

Ova komisija osnovana je 2019. godine, ali je počela sa radom tek početkom jula ove godine.

Cilj Privremene istražne komisije je, kako je prošle godine saopćeno iz Parlamenta, da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost VSTV-a da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Azra Husarić Omerović