Vijest

Optuženi za ratovanje u Siriji Milarem Berbić se naredne sedmice izjašnjava o krivinji

U utorak, 30. juna pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je ročište na kojem će se Milarem Berbić, optužen za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno ratovanje u Siriji u strukturama takozvanog ISIL-a, izjasniti o krivnji.
Milarem Berbić. Izvor: Sud BiH

Prema navodima optužnice Tužilaštva BiH, Berbić je sredinom 2014. napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju te pridružio stranim paravojnim formacijama koje su djelovale u sklopu takozvanog ISIL-a.

Tokom boravka u Siriji, kako su naveli u Tužilaštvu, Berbić je snimljen za propagandne ISIL-ove videosnimke.

“Nakon više godina provedenih u strukturama takozvanog ISIL-a, početkom 2019. prilikom sloma ove terorističke organizacije zarobljen je od strane kurdskih snaga te koncem 2019. deportovan u BiH, gdje se nalazi u pritvoru”, saopćeno je ranije iz Državnog tužilaštva.

Berbić je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH skupa s Jasminom Keserovićem, Armenom Dželkom, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Muharemom Dunićem i Emirom Ališićem zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Početkom ove sedmice Dunić je, nakon sklopljenog sporazuma sa Tužilaštvom BiH, osuđen na tri i po godine zatvora zbog protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno sudjelovanja na ratištu u Siriji.

Dunić je bio posljednji od sedmorice protiv kojeg je Tužilaštvo podiglo optužnicu zbog ratovanja u Siriji.

Labidi je 17. juna pred Sudom BiH negirao krivicu, dok se na isti način izjasnio i Ališić pet dana kasnije. Njihova suđenja bi trebala početi uskoro, dok Kasupoviću, Keseroviću i Dželki traje dokazni postupak.

Prema optužnici, Kasupović je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El Aksa”.

Emina Dizdarević Tahmiščija