Suđenje

Tepić i ostali: Dobro mišljenje o Dušku Maksimoviću

25. Juna 2020.17:14
Svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši kazao je da je tokom rata Duško Maksimović pomogao njegovoj porodici.


Savo Tepić i ostali. Izvor: Sud BiH

Svjedok Admir Zaimović ispričao je da Maksimovića kao prijatelja i radnog kolegu poznaje 35 godina.

Dodao je da je Maksimovića viđao tokom rata u gradu.

“Poznato mi je da je bio u rezervnom sastavu policije”, kazao je Zaimović.

Zaimović je negativno odgovorio na pitanje da li je čuo o Maksimoviću nešto loše u vezi sa nesrpskim stanovništvom.

“Pomogao je meni lično, mojoj porodici. Doveo je moju majku kod sestre kad su bila ona dešavanja u tom dijelu grada. Ponudio je i sestri da ode u njegov stan da boravi sa djecom. Jednu ženu je prevezao do Vrbanje”, kazao je Zaimović.

Pojasnio je da je njegovu majku iz prigradskog naselja doveo kod sestre u centar grada kada je bilo čišćenje terena i predaja oružja.

“Moje mišljenje o njemu kao čovjeku je fantastično. Ostao je isti tokom rata i ostali smo prijatelji bez obzira na sve”, rekao je Zaimović.

Zaimović je dodao da je poznavao Duškovog brata Zorana koji je tokom rata teško ranjen.

Branko Gudalo, branilac optuženog Maksimovića, na ovom ročištu uložio je uvjerenje Centra javne bezbjednosti Kotor-Varoš od 27. jula 1992. o teškom ranjavanju Maksimovićevog brata Zorana 25. juna 1992. u periodu, kako je naveo Gudalo, za koji se Maksimović tereti da je vršio krivično djelo ratni zločin.

Tužilaštvo nije prigovorilo na ovaj materijalni dokaz Maksimovićeve Odbrane.

Maksimovića Tužilaštvo BiH zajedno sa Savom Tepićem, Duškom Vujičićem i Ilijom Kurušićem tereti za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši. Prema optužnici, Tepić je bio načelnik SJB-a Kotor-Varoš, Vujičić i Maksimović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS). Sa njima je bio optužen i Dragoslav Bojić, ali je postupak u odnosu na njega odvojen zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Odgovarajući na pitanja Mersudina Pružana, tužioca Tužilaštva BiH, svjedok je kazao da je cijeli rat bio u Kotor-Varoši, da nije vidio da su muslimani zarobljeni, da nije bio na mjestima gdje su muslimani zarobljeni, te da nije razgovarao sa muslimanima koji su bili u zatočeničkim centrima.

Zaimović je na pitanje Kurušićeve Odbrane rekao da je Kurušić imao korektan odnos prema njemu i za vrijeme rata i poslije rata i danas.

“Od par ljudi sam čuo da je i on bio fer na tom dijelu gdje je bio. Nisam čuo da je neko rekao nešto loše”, kazao je Zaimović.

Nastavak suđenja je 9. jula.

Albina Sorguč