Vijest

Dom naroda odbio Prijedlog zakona o prestanku mandata članovima VSTV-a

25. Juna 2020.15:45
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) odbio je danas Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u sadašnjem sastavu, koji je ranije predložio državni poslanik Dragan Mektić.

Dom naroda Parlamenta BiH. Izvor: Parlament BiH

Predstavnički dom je u februaru usvojio ovaj Prijedlog zakona.

Dušanka Majkić je rekla da se u Predstavničkom domu znalo da zakon neće proći u Domu naroda.

“Znamo u kakvim okolnostima je zakon predložen”, kazala je ona i objasnila da neće podržati zakon koji nije ranije prihvatila Ustavnopravna komisija.

“Nijedan od elemenata koji su nužni da bi jedan zakon imao prolaznost u ovom slučaju nemamo”, rekla je Majkić.

Ona je naglasila da je u Prijedlogu navedeno da VSTV-u mandat prestaje 15. juna, a da se o njemu raspravlja 25. juna.

“Ima li ovaj zakon ambiciju da riješi ijedan jedini problem pravosuđa. Voljela bih da iz jednog člana njegovog, da smo mogli da vidimo tu satisfakciju da je nekome ko živi i radi u ovoj zemlji i zna sve probleme pravosuđa, da je ovim primjerom pokazano kako treba nešto uraditi da se pravosuđe dovede na ono što građani ove zemlje od njega očekuju”, rekla je ona.

Lidija Bradara kazala je da kada se raspravlja o stanju u VSTV-u i pravosuđu svi su nezadovoljni, te navela da se tokom sjednice raspravlja i o samom sastavu VSTV-a, što nije tačka dnevnog reda.

Asim Sarajlić rekao je na sjednici da je Zakon prošao jedan Dom u Parlamentu te da je legitimno da se “pojavljuje pred ovim Domom”.

“Mi smo glasali, kolega Fazlić i ja, za ustavni osnov i zakonski osnov ovoga zakona. Naravno da je nerealno pričati o ovim rješenjima koja se nude o ovom zakonu, ali kažem, to danas očito i nije tema dnevnog reda”, rekao je Sarajlić.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić je rekao da reforma pravosudnog sistema nije samo reforma VSTV-a, već da je ova institucija samo dio pravosudnog sistema.

“Imam osjećaj da je reforma pravosuđa u glavama nekih ljudi samo vođenje ka trovanju u pravosudnom sistemu, a to je upravo ono što reforma treba da izbjegne”, kazao je Špirić.

Mektić je zakon predložio sredinom februara i u njemu se traži prestanak mandata kompletnog saziva VSTV-a. On je ranije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao kako predlaže da mandat članovima VSTV-a prestane 15. juna 2020., a da novi članovi budu imenovani do 8. jula 2020. godine.

Mektić, bivši državni ministar sigurnosti koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojima je pričinjena šteta veća od 240.000 KM, u svom Prijedlogu zakona pozvao se i na izvještaj o stanju pravosuđa u BiH koji je u Bruxellesu Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine, predstavio pravni stručnjak Reinhard Priebe.

Kao jedan od zaključaka izvještaja navodi se potreba za temeljitom reformom VSTV-a i “drastična promjena ponašanja”. U izvještaju stoji kako se VSTV smatra faktorom koji ne snosi odgovornost “u rukama osoba koje služe interesima mreže političkih patronata i uticaja”.

Članovi VSTV-a imaju pravo na najviše dva mandata, a nekima od njih ove godine ti mandati ističu. Potpredsjednici Ružici Jukić drugi mandat istekao je nedavno, a drugoj potpredsjednici Jadranki Lokmić-Misirači mandat ističe u novembru 2020. godine. Ove godine prvi mandati u Vijeću ističu i Milijani Buhi i Moniki Mijić, pokazuju podaci sa zvanične stranice VSTV-a.