Vijest

Adem Kostjerevac negirao krivicu za silovanje u Zvorniku 1992. godine

26. Juna 2020.11:11
Adem Kostjerevac, kojeg su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 18. juna izručile Bosni i Hercegovini, negirao je krivicu za zločin počinjen na području Zvornika 1992. godine.


Adem Kostjerevac. Izvor: Tužilaštvo BiH

“Nisam kriv”, kazao je Kostjerevac.

On je odgovarajući na pitanja sudije Suda BiH, Željke Marenić, rekao da zna koje mu se djelo stavlja na teret, ali da nije kriv.

“Ja mogu dokazat da to nisam uradio”, kazao je Kostjerevac.

S obzirom da je negirao krivicu, njemu će u narednom periodu početi suđenje.

Tužilaštvo BiH tereti Kostjerevca da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH (ABiH) u Zvorniku, u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992., u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Silovanje, kako se navodi u optužnici, kod oštećene je prouzrokovalo gubitak trudnoće.

Kostjerevcu je određen pritvor koji može trajati najduže dvije godine, najkasnije do juna 2022. ili do nove sudske odluke.

Protiv Kostjerevca je optužnica, koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, podignuta 8. aprila 2015. i tada su iz Tužilaštva naveli da je on saslušan posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Sud BiH je optužnicu potvrdio 14. aprila 2015. godine, a zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH, odnosno boravka u SAD-u, pritvor mu je određen 16. maja 2017., dok je u oktobru te godine za njim raspisana međunarodna potjernica po kojoj je prošle godine uhapšen u američkom gradu Saint Louisu.

Albina Sorguč