Vijest

Radenko Marinović traži od BiH 50.000 KM odštete

22. Jula 2020.14:45
Radenko Marinović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u Prijedoru, tužio je Bosnu i Hercegovinu radi naknade nematerijalne i materijalne štete u iznosu od 50.000 KM.

This post is also available in: English

Darko Mrđa i ostali. Izvor: Sud BiH

Siniša Dakić, Marinovićev pravni zastupnik, kazao je da iznos od 25.000 konvertibilnih maraka (KM) njegov branjenik traži kao naknadu nematerijalne štete zbog neosnovanog hapšenja, pritvaranja, mjera zabrane i suđenja te posljedica koje je vođenje procesa ostavilo na njega.

Dakić je naglasio da isti iznos – 25.000 KM – Marinović traži jer mu je, u periodu dok je trajao postupak, bilo onemogućeno da radi posao džudo-trenera u dva kluba i posao sudije u Džudo savezu Republike Srpske.

Fahreta Delić iz Pravobranilaštva BiH prigovorila je na visinu naknade štete.

“Država može da poduzima mjere nužne za pravilno i zakonito vođenje postupka. U službi vladavine prava takve mjere ne predstavljaju niti odmazdu niti nezakonite mjere”, rekla je Delić.

Marinović je oslobođen optužbi za ubistvo i udaranje Nihada Bašića počinjeno u ratu na području Prijedora. Njemu se sudilo zajedno s Darkom Mrđom i Zoranom Babićem.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je Mrđi i Babiću kazne za ubistva i druga nečovječna djela počinjena nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora objedinilo s presudama koje su im ranije izrečene – te je Mrđa osuđen na 20 godina, a Babić na 35 godina zatvora.

Dakić je predložio saslušanje Marinovića te četiri svjedoka i dva vještaka tokom upravnog postupka, a novo ročište zakazano je za 10. decembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English