Vijest

Utvrđivanje identiteta Hamze Labidija na aerodromu u Sarajevu

24. Jula 2020.12:20
Na suđenju Hamzi Labidiju pred Državnim sudom za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, vještakinja iz oblasti kriminalistike je navela da je na osnovu otisaka prstiju utvrđen identitet optuženog na sarajevskom aerodromu.

This post is also available in: English

Hamza Labidi. Izvor: Sud BiH

Emira Plavčić, vještakinja za daktiloskopiju, rekla je da je, po naredbi Tužilaštva BiH, u prostorijama sarajevskog aerodroma u decembru prošle godine vršila vještačenje otisaka prstiju Labidija, te da su njegovi otisci komparirani i utvrđeno je da su identični sa otiscima koji se nalaze u bazi za identifikacije.

Plavčić je kazala da se u sklopu nalaza o metodama utvrđivanja identiteta Labidija koji je radila s kolegom Munibom Dedovićem, nalazi i fotodokumentacija Labidija i njegovih otisaka prstiju.

Biljana Golijanin, tužiteljica Tužilaštva BiH, nalaz i mišljenje vještakinje je zajedno s naredbom za vještačenje i fotodokumentacijom uložila kao materijalne dokaze, na koje Bakir Hećimović, Labidijev branilac, nije imao prigovora.

Hećimović nije prigovorio ni na još tri dokaza koje je Optužba uložila kao materijalne dokaze na ovom suđenju.

Uložen je izvod s graničnih prelaza Granične policije BiH od 8. juna 2016., informacija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zenica od 20. februara 2017. i izvod iz kaznene evidencije za Labidija od 3. marta 2020. godine.

Nenad Šeleda, predsjedavajući Vijeća Suda BiH, rekao je da se u izvodu navodi da Labidi nije osuđivan.

Labidi je, prema optužnici, u junu 2014. s porodicom otišao u Siriju i priključio se jedinicama pod okriljem ISIL-a, organizacije koju su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkom.

Navodi se da se Labidi pridružio očuhu Emiru Ališiću, koji je također optužen pred Sudom BiH. Prema optužnici, Labidi je bio u jedinicama pod komandom Gorana Pavlovića i Rame Pazare, kao i u “Bejt Komandosu”.

Labidi je ostao u Siriji do zarobljavanja, a BiH je izručen u decembru 2019. godine.

Na ovom ročištu sudija Šeleda je kazao da je Tužilaštvo dostavilo pisani zahtjev za produženje pritvora za Labidija, na koji se izjasnila Labidijeva Odbrana.

Tužiteljica Golijanin je rekla da ostaje kod prijedloga za produženje pritvora. Sudija Šeleda je pitao tužiteljicu da li je imala u vidu činjenicu da je optuženi bio maloljetan i da nije samostalno odlučivao o odlasku u Siriju, već da je otišao s majkom.

“Njemu se stavlja na teret period kad je bio punoljetan”, kazala je Golijanin.

Branilac Hećimović je rekao da bi Labidi, u slučaju da bude pušten na slobodu, živio s nanom u Zavidovićima.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. august.

Albina Sorguč


This post is also available in: English