Suđenje

Keserović: Emitovan snimak s pozivom na ubijanje

29. Jula 2020.13:31
Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine zaključio je s velikom vjerovatnoćom da je lice koje na snimku poziva na ubistva Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji.

This post is also available in: English (English)

Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH
Jasmin Keserović. Izvor: Sud BiH

Vještak Dino Osmankadić iz sarajevske policije je kazao da je na osnovu analiza spornih i nespornih fotografija zaključio da je velika vjerovatnoća da poruku na videu govori Keserović.

Tužilaštvo je emitovalo snimak na kojem ta osoba poziva muslimane da ubijaju “hrišćane i njihove sluge”, sugerišući im postavljanje eksploziva u kuće i kancelarije, ubijanje snajperom.

“Ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar i nožem. Nemojte praviti razliku između vojnika i civila… kao što ni njihovi avioni nisu pravili razliku između civila i vojnika Islamske države”, govori osoba na video-snimku.

U obraćanju muslimanima govori da ne sumnjaju u ispravnost svojih djela, te se poziva na “riječi Alaha: ‘Kada kažnjavate, kažnjavajte kao što su vas kažnjavali”.

Vještak Osmankadić je rekao da je sa ovog videa izvukao više fotografija anfasa i poluprofila i uporedio ih sa fotografijama Keserovića sačinjenim u martu ove godine.

On je dodao da je nakon prvobitnog poklapanja spornih i nespornih fotografija, izvršio mjerenja karakterističnih tačaka i izračunao određene omjere i udaljenosti na licu, na osnovu je čega izvukao zaključak.

Osmankadić je kazao da je video sastavljen od više snimaka. Rekao je da se u određenoj mjeri ograđuje kada je u pitanju video, navodeći da je radio pod pretpostavkom da se na snimku radi o stvarnoj osobi i da nisu korišteni programi za simuliranje. Naveo je da on nije primijetio tragove takvih radnji.

On je na pitanja Odbrane odgovorio da ne zna čime je napravljen ovaj video, kao ni njegovo prvobitno porijeklo, ne računajući sajtove na kojima je objavljen.

Vještak se složio sa braniocem Senadom Dupovcem da postoje aplikacije i programi koji omogućavaju manipulacije na licima, kao i njegovom govoru. Dupovac je sugerisao da se takve manipulacije mogu napraviti i na telefonu.

Osmankadić je dodao da se pomoću nekih od tih alata može prevariti dijete, ali da bi se prevarile stručne osobe, potreban je vrhunski alat i profesionalne mašine, “kao što se koriste u filmovima”.

Istakao je da se može utvrditi da li su korišteni neki programi, ali da njemu to nije bio zadatak.

Osmankadić se na početku predstavio kao inžinjer mašinstva zaposlen u policiji. Kazao je da je radio na balističkim i mehanoskopskim, a kasnije i digitalnim vještačenjima. Rekao je da mu je ovo bilo prvo vještačenje lica na osnovu fotografija.

On će na jednom od narednih ročišta izvršiti dopunu nalaza obradom 27 fotografija koje mu je dostavilo Tužilaštvo.

Keserović je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i javno podsticanje na terorističke aktivnosti. Prema optužnici, on se u Siriji borio na strani takozvanog ISIL-a.

Nastavak suđenja je 11. avgusta. Iako je sezona godišnjih odmora, tužilac Ćazim Hasanspahić i branilac Senad Dupovac su kazali da će pristupiti na ročište kada god bude trebalo.

Marija Taušan


This post is also available in: English (English)