Vijest

Sud BiH donio odluku o ukidanju pritvora Hamzi Labidiju

24. Jula 2020.15:36
Državni sud donio je odluku o ukidanju pritvora Hamzi Labidiju, optuženom za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) branilac Bakir Hećimović.

This post is also available in: English

Hamza Labidi
Hamza Labidi. Izvor: Sud BiH

“Sud je donio oduku o ukidanju pritvora, a Labidi će biti pušten iz pritvora nakon što Sud BiH primi dokaz iz Policijske uprave Zavidovići da nema važeće putne isprave BiH”, kazao je Hećimović.

Dodao je da je Tužilaštvo BiH tražilo produženje pritvora, čemu se Odbrana usprotivila, tražeći ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane.

Labidi je, prema optužnici, u junu 2014. otišao s porodicom u Siriju i priključio se jedinicama pod okriljem ISIL-a, organizacije koju su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkom. Kako je ranije rečeno na ročištima, Labidi je imao 15 i po godina kada je s majkom otišao u Siriju.

U optužnici se navodi da se Labidi pridružio očuhu Emiru Ališiću, koji je također optužen pred Sudom BiH. Prema optužnici, Labidi je bio u jedinicama pod komandom Gorana Pavlovića i Rame Pazare, kao i u “Bejt Komandosu”.

Labidi je ostao u Siriji do zarobljavanja, a BiH je izručen u decembru 2019. godine, od kada je bio u pritvoru.

Albina Sorguč


This post is also available in: English