Vijest

Na području Bugojna pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe

24. Jula 2020.15:31
Na lokalitetu Rostovo (općina Bugojno) pronađeni su posmrtni ostaci četiri osobe, za koje se pretpostavlja da je riječ o Hrvatima s područja Bugojna nastradalim 1993. godine, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Izvor: Institut za nestale BiH

Ostaci na području Rostova pronađeni su još prošle sedmice, prilikom izvođenja građevinskih radova na privatnoj parceli, kada je radna mašina “zakačila kosti”, kazala je Emza Fazlić, potparolka INO-a BiH.

“Jučer je započela ekshumacija na ovom lokalitetu. Tokom jučerašnjeg dana otkrivena je masovna grobnica, u kojoj su bila tri tijela, i ta tri tijela jučer su još ekshumirana, a danas su nastavljena iskopavanja na toj široj lokaciji, i malo dalje od tog lokaliteta pronađeno je još jedno tijelo”, rekla je Fazlić.

Ona je navela da se pretpostavlja da posmrtni ostaci pripadaju Hrvatima koji su 1993. godine nastradali na tom području.

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, pronađeni posmrtni ostaci bit će upućeni u daljnju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, te osim posmrtnih ostataka, pronađeni su i dijelovi odjeće i obuće, kao i određena dokumentacija, za koju se pretpostavlja da je pripadala pronađenim osobama.

Radovi na ekshumaciji nastavit će se i u narednim danima.