Vijest

U Zvorniku pronađeni posmrtni ostaci na lokaciji gdje su ranije nalažene žrtve genocida

5. Augusta 2020.12:45
Nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe pronađeni su na lokalitetu Repišta u mjestu Križevići kod Zvornika, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Zvornik. Izvor: Youtube

“Završen je proces ekshumacije/asanacije terena i pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe. Naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni”, navedeno je iz ove institucije.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), kazala je da se pretpostavlja da se radi o žrtvama iz srebreničkog genocida počinjenog u julu 1995. godine.

“Tim lokalitetom i tom trasom puta su se kretali Srebreničani nakon pada Srebrenice. Ranije su na istom lokalitetu pronađeni posmrtni ostaci žrtava genocida”, rekla je Fazlić.

Naglasila je da su ovi posmrtni ostaci otkriveni i ekshumirani nakon što ih je zakačio točak traktora tokom radova na lokalnom putu.

Prema informacijama iz Tužilaštva, u procesu ekshumacije učestvovali su službenici INO-a BiH, specijalista sudske medicine i policijski službenici Policijske stanice Zvornik.

“Posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade te uzimanja uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava”, navodi se u saopćenju.

Iz Tužilaštva su naglasili da je nadzor i koordinaciju procesa ekshumacije vršio istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, te da ova institucija, zajedno s drugim nadležnim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka, a prognano je više od 40.000 žena, djece i staraca. Do sada je pred Sudom BiH i Haškim tribunalom za ove zločine osuđeno 40 osoba, na oko 700 godina zatvora i četiri doživotne kazne. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici desio genocid, a do istog zaključka došao je Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, još uvijek se traga za više od 1.000 osoba ubijenih u genocidu.

Albina Sorguč