Vijest

Institutu za nestale osobe donirana oprema za ubrzanje potrage za nestalima

6. Augusta 2020.17:43
Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) donirao je Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) 27 GPS uređaja i dodatnih šest laptopa s pratećom opremom.

Donacija
Donacija Crvenog krsta/križa. Izvor: INO BiH

Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a BiH, kazala je da će donirana oprema služiti zajedničkom cilju ubrzanja potrage za više od 7.000 osoba nestalih tokom rata u periodu 1992.–1995. za kojima se još uvijek traga.

“MKCK podržava rad Instituta od njegovog osnivanja, a u protekle dvije godine je znatno unaprijedio tehničke kapacitete i poboljšao uslove rada za istražitelje i osoblje Instituta, između ostalog kroz donaciju 18 laptopa”, rekla je Fazlić.

Elmir Camić, šef delegacije MKCK-a, naglasio je da se proces traženja nestalih osoba u BiH može značajno unaprijediti primjenom tehnoloških inovacija iz različitih oblasti u radu istražitelja na terenu.

“Prije nekoliko mjeseci smo, naprimjer, s kolegama iz Instituta imali sastanak s predstavnicima Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta iz Tuzle, a razgovarali smo o mogućem doprinosu novih tehnologija pri lociranju masovnih i pojedinačnih grobnica”, kazao je Camić.

Istaknuo je da je sve manje informacija koje dolaze direktno od svjedoka, te da je saradnja ovakve vrste neophodna, jer se mora razmišljati o alternativnim pristupima procesu traženja.

Naglasio je da MKCK pronalaženje takvih pristupa podržava i kroz stipendije za doktorske i magistarske radove koji se iz različitih i inovativnih naučnih perspektiva bave nestalim osobama i podrškom njihovim porodicama.

Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora INO-a BiH, rekao je da je MKCK jedan od njihovih najbližih partnera i da se njihova podrška ne ogleda samo u jačanju tehničkih kapaciteta, nego kroz druge vidove podrške.

“Najznačajnija podrška se ogleda u informacijama koje istraživači MKCK-a prikupljaju kroz pretraživanje međunarodnih arhiva i proslijede nama. U vremenu kada je nedostatak informacija o lokacijama postao ogromna prepreka daljem pronalasku osoba koje se vode kao nestale, bilo koji podatak koji može dovesti do otkrivanja pojedinačnih ili masovnih grobnica jeste od neizmjerne važnosti”, kazao je Mašović.

Iz Instituta za nestale osobe je istaknuto da MKCK ima pristup mnogim međunarodnim arhivama i pretražuje ih kako bi pronašao informacije o potencijalnim lokacijama masovnih i individualnih grobnica.

“Najveća je arhiva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (IRMCT) u Haagu. U protekle dvije godine su stručnjaci MKCK-a u tom arhivu pretražili imena preko 1.700 nestalih osoba iz BiH, prikupivši desetine hiljada stranica dokumentacije. U sljedeće tri godine će se pretražiti imena svih osoba koje se još uvijek vode kao nestale. Osim toga, MKCK je dobio pristup ili informacije iz arhiva Nizozemske, Kanade, Francuske, Italije, Danske i Poljske, i organizacija kao što su Evropska komisija, NATO i UNHCR. Sveukupno, stručnjaci MKCK-a su prikupili preko 50.000 stranica dokumentacije, a relevantne podatke predali su Institutu za dalju primjenu na terenu”, navodi se u saopćenju INO-a.

U saopćenju INO-a stoji da MKCK usko sarađuje s više od 30 udruženja porodica nestalih širom zemlje i podržava njihove projekte psihosocijalne podrške, radi na jačanju forenzičkih kapaciteta i boljoj koordinaciji svih institucija i aktera uključenih u proces traženja.

 

Albina Sorguč