Suđenje

Milarem Berbić u Siriju otišao zbog svoje kćerke

11. Augusta 2020.17:56
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju Milaremu Berbiću, koji se tereti za terorizam, odnosno pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, rekao da je optuženi u Siriju otišao zbog kćerke koja je tamo ranije otputovala sa suprugom i djecom.

This post is also available in: English

Milarem Berbić
Milarem Berbić. Izvor: Sud BiH

Ekrem Berbić je ispričao da je njegov brat 2014. ili 2015. godine otišao u Siriju i da je noć prije odlaska bio sa njim, ali da mu nije poznato kako je stigao tamo.

“Rekao mi je da ide kćerci u Siriju, kao otac svom djetetu. Javio mi se sa tursko-sirijske granice. Komunikaciju više nismo imali”, naveo je svjedok.

Pojasnio je da ne koristi pametne telefone i aplikacije za društvene mreže i da zbog toga sa bratom nije imao direktnu komunikaciju, kao i da nisu bili ljuti jedan na drugog.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je potom svjedoku predočila dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da je optuženi “zvao suprugu i dva sina da dođu, da su oni to odbili nakon što su se sa njim konsultovali, zbog čega je njegov brat bio ljut na njega”, a Ekrem Berbić je kazao da pitanje nije bilo fino formulisano.

Potvrdio je da je optuženi pozvao suprugu i rekao joj “da bi bilo dobro da dođu tamo”, ali da je on bio protiv toga i da ne bi trebali da idu, kao i da su kasnije preko drugih ljudi “jedan drugom slali selame”.

Bratova supruga je, kako kaže, komunicirala sa njegovom suprugom, a on je bratovom sinu preporučivao da ne idu u Siriju.

Za brata Milarema je rekao da je “imao saznanja da tamo majstoriše”.

“Bavio se popravljanjem instalacija, zidao, malterisao, popravljao uslove za život poslije bombardovanja, valjda je od toga živio”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, Ekrem Berbić je ispričao da je kćerka njegovog brata sa suprugom koji je iz Livna i troje djece otputovala u Siriju, da su tamo dobili još jedno dijete, da joj je nakon tri do četiri mjeseca boravaka muž poginuo i da je kasnije dobila peto dijete.

“Poznavajući dobro svog brata, voli svoju porodicu, izuzetno je ljut i emocionalan. Svoju kćerku voli više od svih. Radi svoje kćerke je otišao 99 posto sa namjerom da joj pomogne, ostalo ne znam”, izjavio je svjedok i naveo da se kćerka njegovog brata sa djecom trebala vratiti iz Sirije sa prvom grupom državljana BiH, ali da je ostala “tamo”.

Vidio je, kako kaže, sliku svog brata s unučadima i da je na njemu neka šarena bluza, ali da ni od koga nije čuo da je u Siriji učestvovao u borbama, da je ratovao ili pucao na nekoga.

Berbića optužnica tereti da je 29. augusta 2014. napustio BiH s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani ISIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je ispričao da je učestvovao u analizi videa “Ponos je u džihadu” koji je objavljen na internet stranici “Vijesti ummeta”, a koji je rađen u produkciji “Alhayat Media centra”, o čemu su sačinjene službene zabilješke.

U sudnici su prikazni videomaterial i screenshotovi fotografija koje su istražitelji rezali s ovog videa, a svjedok je rekao da su utvrdili kako se na materijalu pojavljuje 11 državljana BiH, kao i da je jedan dio poginuo u Siriji, jedan deportovan u BiH, a neki se nalaze u sirijskim zatvorima.

Na snimku i fotografijama, prema riječima svjedoka, nalazi se optuženi koji u ruci drži pušku, potom Jasmin Keserović koji je sa Berbićem deportovan u BiH i protiv kojeg je u toku suđenje za terorizam, potom Edin Alijev koji se nalazi u zatvoru u Siriji, zatim Nermin Šabić, Nihad Berković, te Ines Midžić, kao i da se njihov identitet utvrđivao na osnovu razmjene sa partnerskim agencijama i izjavama svjedoka.

“Svjedoci su potvrdili da su u jedinici Gorana Pavlovića bili bosanski državljani. Mislim da su u toj jedinici bili Emir Ališić, Hamza Labidi, Senad Hasanović. Jedinice su stalno mijenjale broj boraca, a neki su bili pripadnici više jedinica”, naveo je svjedok.

Ališić i Labidi su skupa sa Berbićem deportovani u BiH te su protiv obojice u toku odvojeni postupci zbog ratovanja u Siriji.

Nastavak suđenja Berbiću je 17. augusta, kada će svjedoka unakrsno ispitati Odbrana.

* Ovaj članak je izmijenjen: U ranijoj verziji je pisalo da se suđenje nastavlja 17. jula dok je ispravan datum 17. august.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English