Suđenje

Keserović: Tri svjedoka prepoznala optuženog u fotoalbumu

11. Augusta 2020.15:19
Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji u sastavu terorističke organizacije, kazao kako su tri svjedoka u predočenom fotoalbumu prepoznala optuženog.

This post is also available in: English

Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH
Jasmin Keserović. Izvor: Sud BiH

Svjedok Državnog tužilaštva, čije ime je odlukom Sudskog vijeća zabranjeno objavljivati, izjavio je kako je njegov zadatak bio da obavi radnje prepoznavanja s tri svjedoka: zaštićenim svjedokom N-2 te povratnicama iz Sirije.

Kako je rekao svjedok, nakon pokazanog fotoalbuma sačinjenog od šest fotografija, svjedoci su potvrdili kako je na jednoj od fotografija optuženi Keserović.

“U sva tri slučaja bila je pozitivna identifikacija, svjedoci su prepoznali Keserovića”, kazao je istražitelj, pojasnivši kako su nakon toga redni broj prepoznate osobe zaokružili, te se potpisali ispod.

Branilac optuženog Senad Dupovac je prilikom ispitivanja svjedoka naveo kako će ga ispitati na okolnosti zakonitosti poduzetih radnji.

Na njegovo pitanje da li se od svjedoka prvo traži da osobu opiše, te se potom sačini fotoalbum od fotografija sličnih opisu, svjedok je potvrdno odgovorio.

“Donijeli smo pripremljen fotoalbum koji nije pokazan svjedoku”, rekao je svjedok, pojasnivši kako je u zapisnicima o prepoznavanju napisano ono što je svjedoku bilo poznato.

Branilac je kazao kako u zapisniku jedne od povratnica iz Sirije s prepoznavanja nije sadržan opis, te da se u izjavi u dijelu za opis navodi “da ga poznaje onoliko koliko ga poznaje”.

“Zaštićeni svjedok je opisao da ima dužu kosu, a od šest fotografija koje ste prezentirali, samo je jedna osoba s dugom kosom”, rekao je Dupovac, na šta je svjedok pojasnio kako su to fotografije kojima se u tom trenutku raspolagalo.

U trećem zapisniku, kako je pročitao branilac, druga povratnica navodi kako je Keserović osoba slabe tjelesne građe, smeđe kose i nižeg rasta, pri čemu se, kako je kazao, podudara samo karakteristika smeđe kose.

U dodatnom ispitivanju tužioca Ćazima Hasanspahića, svjedok je pojasnio kako su svjedoci koji su vršili prepoznavanje ranije saslušavani, te su tu dali opise na osnovu kojih su i vršene radnje prepoznavanja optuženog Keserovića.

Keserović je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i javno podsticanje na terorističke aktivnosti. Prema optužnici, on se u Siriji borio na strani takozvanog ISIL-a.

Vještak Državnog tužilaštva Munib Dedović, zaposlen u Odjelu za kriminalističku tehniku i forenziku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevu (MUP KS), utvrđivao je identitet optuženog Keserovića upoređivanjem otisaka s Međunarodnog aerodroma Sarajevo sa otiscima izuzetim od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu BiH.

“Utvrđeno je da otisci potiču od iste osobe. Otisci su istovjetni, pripadaju Jasminu Keseroviću”, rekao je vještak.

Nalaz i mišljenje vještaka od 26. decembra 2019. godine uloženi su u sudski spis.

Nenad Šeleda, predsjedavajući Sudskog vijeća, po završetku saslušanja svjedoka i vještaka kazao je kako je optuženi dopisom Sudu tražio da komunicira i druži se sa ostalim optuženima koji su bili u Siriji.

Budući da se Tužilaštvo do današnjeg ročišta nije izjasnilo po ovom pitanju, tužilac Hasanspahić je rekao kako tu odluku prepušta pritvorskoj jedinici, “da dozvoli sve što može dozvoliti”.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. august.

* Ovaj članak je izmijenjen kako bi se uklonila imena svjedokinja povratnica iz Sirije nakon što je Sudsko vijeće naknadno odlučilo da se njihova imena ne objavljuju u javnosti.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English